Kultúra

2010.10.12. 16:34

Mikszáth bemutató pénteken

Veszprém - A Mikszáth Kálmán regényéből készült színművet, a Noszty fiú esete Tóth Marival címűt pénteken este mutatja be a veszprémi Petőfi Színház.

Balla Emőke

Száz évvel ezelőtt, 1910-ben halt meg Mikszáth Kálmán. A Petőfi Színház az évforduló tiszteletére tűzi műsorra az író egyik legismertebb művét, a Noszty fiú esete Tóth Marival című regény szípadi változatát (színpadra alkalmazta: Benedek András és Karinthy Ferenc). A tegnapi médianapon a sajtó képviselői találkozhattak a rendezővel és a főszereplőkkel.

 A regény Mikszáth dzsentri ábrázolásának és társadalomrajzának csúcspontja, a megyei keretbe helyezett cselekmény egyszerre ábrázolja a magán-és a közélet tipikus folyamatait. A hagyományokból élő, tékozló nemességet az író ebben a művében is a humor és a kritika kettős eszközével mutatja be. Noszty Pál képviselőt Szalma Tamás  Feri fiát Gere Dénes Ákos, Vilma lányát a társulat új tagja, Kéri Kitty, Tóth Mihály gyárost Nyirkó István, a feleségét Csarnóy Zsuzsanna, Tóth Marit

Dobra Mária, Kopereczky főispánt Kőrösi Csaba alakítja. Az előadást Keszég László rendezte. A médiabemutatót követően a premier közönsége pénteken láthatja a Petőfi Színház új elaődását

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!