Kultúra

2010.10.06. 13:59

Nemzeti Média Kerekasztal: lassítani kellene a médiaszabályozást

Lassítani, halasztani kellene a médiaszabályozás folyamatát, és nyugati minta szerint kell a jogszabályokat kidolgozni - mondta Domokos Lajos, a Nemzeti Média Kerekasztal ügyvivője az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának szerdai ülésén.

MTI

Az eseményen, amelyen az újságírói szakma szervezeteinek álláspontját hallgatták meg a médiaszabályozásról, Domokos Lajos kifogásolta, hogy a jogszabályok előkészítése "zárt körben" folyik, nincsen nyilvánosan meghirdetett médiastratégia, de hiányolta az elvi alapokat is, amelyekre a szabályozás épül. Mint kifejtette: tisztázatlan fogalmakat alkalmaznak a szövegekben, és nem veszik igénybe a közönség szempontjait a szabályozásnál.
   
Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke egyetértett Domokos Lajossal, egyúttal megjegyezte: problémát jelent, hogy eldönthetetlen, ki határozza majd meg a médiával szemben támasztott kritériumokat, például ki és hogyan mondja majd meg, milyennek kell lennie a tárgyilagos médiának.
   
Gazsó Ferenc, a magyar elektronikus újságírókat tömörítő szervezet képviseletében azonban úgy vélte: nem lassítani, hanem éppen hogy gyorsítani kellene a médiaszabályozás kidolgozását. Az emiatt Magyarországot érő nemzetközi támadás, ezen belül is az EBESZ jelentése előítéletes és elfogult, abból indul ki, hogy a médiaszabályozás szűkíti a demokrácia kereteit, de nem tartalmaz egyetlen konstruktív érvet sem - mondta.
   
A Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnöke, Szikora József értékelte a kormány szándékát, hogy kidolgozza a médiaszabályozást, mivel véleménye szerint ez időszerű és szükséges kérdés. Ugyanakkor hozzátette: többet kellene foglalkozni a magyar nyelv értékeinek védelmével, annak helyes használatával, valamint azon az állásponton is változtatni kell, hogy a médiát kizárólag gazdasági szolgáltatásnak tekintik, holott jóval több annál.
   
Ne lehessen reklámokat sugározni a közszolgálati médiában - javasolta Kósa Csaba, a Magyar Újságírók Közösségének elnöke. Ezen túl azonban úgy látta, a médiaszabályozás kisebb javításokkal elfogadható, támogatható.
   
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa, Simon Éva kiemelte: már az alapvető "médiakoncepcióval" sem értenek egyet, szerintük a médiaalkotmánynak mindössze annyit kellene tartalmaznia, hogy a sajtó szabad. Nem lehet egységesen kezelni a médiapiacot, és nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a sajtó- és a véleménynyilvánítási szabadságra - fogalmazott.
   
Mint L. Simon László, a bizottság elnöke megjegyezte: a sajtó szabadsága önmagában még nem jelent garanciát annak kiegyensúlyozottságára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!