Kultúra

2010.10.11. 17:33

Sárkányos kortárs mese a Kabócában

Veszprém - A Nyíl utcának se vége, se hossza. Ez persze csak egy mondás, merthogy van neki vége is meg hossza is. A Jancsi meséit a közelmúltban mutatták be a Kabóca Bábszínházban.

Gaál Julianna

Jancsi, aki éppen olyan óvodás, mint a legtöbb mai kisgyerek, a Nyíl utcában lakik. Melynek hossza pontosan 2326 Laci-lépés. Ezt onnan lehet tudni, hogy a bagoly egyszer megszámolta és elmesélte Jancsinak. A Nyíl utca egy forgalmas városban van, egy kisgyerek szemével szinte befogadhatatlan világban. Így megvannak természetesen Jancsi kedvenc helyei is, a nagy, régi ház, melyről nagymama mesél neki, vagy a pofon- és puszibolt, melynek tulajdonosával Jancsi kimondottan jó barátságba keveredik.

Persze a kisfiúnak is nehéz az élete, mint a legtöbb óvodásé, hiszen este le kell időben feküdni, fogat kell mosni, és amikor anya lekapcsolja a villanyt, össze kell magát húzni az ágyban, hiszen furcsa hangok szűrődnek be kintről.

Nádori Lídia kortárs írónő Sárkány a lépcsőházban című könyve alapján készült meséje egy mai, városi óvodás élményeiről szól. Jancsi izgalmas-kalandos hétköznapjai elevenednek meg bábos formában. A játéktér lépcsősen helyezkedik el, így lehetőséget ad arra, hogy több helyszínt magába foglaljon (Tóth Zsuzsa és Mátyás Zoltán munkája).

A történet egyszerű, mégis magával ragadó, érezhető az, hogy írója tisztában van egy mai óvodás félelmeivel, gondjaival, örömeivel. Jancsival nagyon könnyű tehát azonosulni, így a mese eléri a célját: felkelti az érdeklődést, felzaklat, megnevettet és megnyugtat. Köszönhető ez a két kiváló színésznek is, Mákszem Lenkének és Futó Ákosnak, akik több szerepben is feltűnnek és jelen vannak mindvégig a színen.

 A mesét Mátyás Zoltán rendezte, a dramaturg Sőregi Melinda.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!