Kultúra

2010.11.23. 12:20

A művészvilágról a súgólyukból nézve

Zirc - Egy igazi háttérember, Tarr Mari állt főszereplőként reflektorfénybe a minap a városi művelődési ház pódiumműsorában.

Győrffy Árpád

Hivatalosan persze Tarr Máriának hívják, de ő is azok közé, a tisztelőik által nagyon kedvelt emberek közé tartozik, akiket csak a becenevükkel ismernek. Ahogy mesélte, nála ez már olyan szintet ért el, hogy Tarrmari Mária néven is kapott felkérést szereplésre.

Ha valaki sem így, sem úgy nem emlékezne a nevére, igazán azon sem csodálkozhatunk, hisz a Madách Színház és a Magyar Televízió súgójaként több mint ötven éven át az volt a sorsa, hogy névtelenül segítsen másokat. Ebben a szerepben azonban igazi sztárrá vált. S ezt nem csak a Zircen mesélt történetek bizonyították, hanem már az is, hogy a műsorához olyan neves színművész szegődött háttérembernek, zenei közreműködőnek és versmondónak, mint Dunai Tamás érdemes művész, aki sok más díj mellett egy ízben az év musical énekese címet is elnyerte.

Tarr Mari afféle médiumként sorra megidézte az előző század második felének azokat a neves művészeit, akikkel a munkája összehozta. Több más mellett Márkus László, Bessenyei Ferenc, Mensáros László, Tolnai Klári, Darvas Iván, Domján Edit, Bálint András jelent meg egy-egy érdekes történettel és többségük felvételről a hangjával is. Szomorkás és kacagtató meséket hallhattunk a gyomorrontás miatt félbeszakított műsorról, egyesek különösen jó vagy csapnivaló memóriájáról, és a színészek hiányzásakor a súgó által megmentett előadásról. Mindehhez ráadásként kapcsolódott Dunai Tamás zenével kísért versmondása és klarinétjátéka.

A termet megtöltő nézők hol nevettek, hol együtt énekeltek a művészekkel. Némelyikük talán egy-két könnycseppet is elmaszatolt az arcán a szomorkásabb pillanatokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!