Kultúra

2010.11.28. 17:43

A romantika mint vezérfonal

Veszprém - Kövi Arthur Bálint zeneszerzői estje volt az Új Veszprém Megyei Zenei Műhely harmadik állomása a megyei könyvtárban. Rendhagyó zenei sorozat indult nemrégiben a megyei könyvtárban, mely a feltörekvő tehetségeknek kíván bemutatkozási lehetőséget adni.

Kiss Nikolett

Ezúttal a sorozat ötletgazdája, Kövi Arthur Bálint csellóművész, zeneszerző mutatkozott be saját műveivel. A fiatal művészt improvizációra édesapja tanította, ebből nőtte ki magát a zeneszerzés. Első darabjait 16 évesen írta, ezekkel 18 esztendős korától már koncertezett is. Középfokú zenei tanulmányait Veszprémben, a Dohnányi zeneművészeti szakközépiskolában végezte, 2003-ban pedig a legjobb vonós tanszaki diplomázóként pénzjutalommal végzett a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen mint gordonkatanár és kamaraművész.

Diplomahangversenyén saját szólógordonkára írott szvitjét is játszotta. Kompozíciós munkájában fontos szerepe volt Kedves Csanád zeneszerzőnek és Rostetter Szilveszter orgonaművész-zeneszerzőnek. Kövi Arthur ekkor döntötte el, hogy zenei vezérfonalként a késő romantika stílusát követi. Vonósrézfúvós kamaraművek, szimfonikus vázlatok születtek ebben a szellemben, s készül egy egyfelvonásos opera, Sándor Móric: Ördöglovas címmel. Tagja a Mendelssohn Kamarazenekarnak, a zeneművészeti szakközépben pedig tanítja is az improvizációt.

Mostani estjén többek között egy brácsacselló duót hallgatott a közönség, amelyben a zeneszerző szerint kevés modern hangulat van, s egy elmaradt európai utcazene ihlette megírásakor. Az Amerikai katona című programzenéjére a kuvaiti háború adta az ötletet, E-moll vonósnégyesével kapcsolatban pedig elmesélte: a harmadik tétel még készülőben van, várhatóan decemberre teljes lesz a mű. Megtudhattuk azt is, hogy a második tételt bátyjának, a szintén ismert zenész Kövi Szabolcsnak az esküvőjén is eljátszotta.


A koncerten közreműködött Keresztes Zoltán (zongora), Pillár Tamás, Csaba Ágnes és Sándor József (brácsa), Mézes Mátyás, Revóczki Ottília (hegedű), valamint Hajas Szilárd fuvolaművész vezetésével a Dohnányi szakközépiskola növendékei is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!