Kultúra

2010.11.04. 16:51

A tudásban van a nemzet ereje

Veszprém - Dr. Tamás Ferenc vegyészmérnök kapta az idei Polinszky - díjat, melyet a Tudomány napja alkalmából rendezett ünnepségen csütörtökön adtak át.

Kiss Nikolett

A magyar országgyűlés 2003 -ban alkotott törvényt arról, hogy azt a napot, amelyen gróf Széchenyi István felajánlotta egy évi jövedelmét a Magyar Tudományos Akadémia megalapítására, a magyar tudomány ünneplésének szenteli - idézte fel köszöntőjében dr. Rédey Ákos a Pannon Egyetem rektora az egyetemen tartott ünnepségén szólt a kutatás felelősségéről is.   


- Egyetemi tanárként is nagyon fontosnak tartom a kutatásokat az élet minden területén. Az elért siekerek mellett azonban felelősség is hárul az emberiségre, a kutatás szabadsága egyben a felelősség terhét is jelenti - mondta. A rektor hozzátette: a Pannon Egyetem célja, hogy kutató egyetemmé váljon és szolgálja a kor tudományos szükségleteit.

Dr. Kalló Dénes, az MTA kémiai tudományok doktora, a Pannon Egyetem honoris causa doktora köszöntőjében kiemelte: a tanulás és az oktatás kemény munka, nem gépesíthető, keserves tevékenyég már évszázadok óta. Feladat, hogy szelektált ismereteket adjunk tovább, alapismereteket, amelyekre egy- egy diszciplina épülhet.

- Soha nem volt olyan fontos a tudás, mint a XXI. században. A tudás és az információ hatalom, az lehet igazán sikeres, aki mindkettőhöz hozzájut - fogalmazott Hári  Lenke. A megyei közgyűlés képviselője hozzátette: a megyei önkormányzat számára fontos az egyetemen folyó magas szintű kutatási, fejlesztési, oktatásai tevékenység.


- Veszprém város új vezetése elsődlegesnek tekinti a tudomány ügyét. Szeretnénk, ha a tudomány továbbra is otthon érezné magát Veszprémben - emelte ki Porga Gyula. A város polgármestere szerint Veszprém megmaradása és fejlődése a veszprémi tudomány megmaradásától és fejlődésétől függ.

Az ünnepségen az egyetem dízsdoktorává avatták dr. M. Andrew Walkert, aki a szőlőtermesztés, szőlőgenetika első számú kutatói közé tartozik. Az egyetemért tett erőfeszítéséért díszoklevelet vett át Alexander John Brooking, Ausztrália magyarországi nagykövete. Professzor emeritus címet adományoztak dr. Lengyel Zsolt nyugalmazott egyetemi tanárnak, habilitációs oklevelet kapott Dr. Kaizer József és dr. Liker András.



A Méray László -díjat dr. Kamarás István egyetemi docens, az MTA doktora kapta, a Polinszky - díjat pedig dr. Tamás Ferenc vegyészmérnök, aki 1951-ben került az akkori Veszprémi Egyetemre. Az '56-os forradalom után sokáig nem taníthatott, de 1973-tól 25 éven át dolgozott még az egyetemen.
Az ünnepségen PhD doktorokat is avattak, illetve átadták a köztársasági ösztöndíj adományozásáról szóló leveleket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!