Kultúra

2010.11.23. 16:21

Legendás állatok

Veszprém - A magyar hitvilágot, történelmet és mondavilágot át és átszövi az állatok és növények önmagukon túlmutató szeretete, tisztelete vagy épp a tőlik való félelem.

ifj. Vasuta Gábor

Mivel a magyar középkori kultúrában nem vert gyökeret a nyugati népek körében akkoriban roppant népszerű bestiáriumok ismerete, amely valljuk be  mai szemmel szemenszedett valótlanságnak tűnik  a mi legendáink sokkal reálisabbak és természetközelibbek.

A magyarság első számú, mára jelképpé nőtt madara a turul, ami a kerecsensólyom szimbolikája. A sólyom, mint a gyorsaság, a harcosság és a nagy szabad terek fölötti uralkodásnak a madara természetszerűen vált egy pusztai nép totemállatává, ami még Emese álmában is megjelenik, mint jövendölő. A kerecsen küllemét tekintve egy igazi sólyomalkatú madár, nagy szemekkel és kecses testtel. Ehhez képest szoborábrázolásai, elsősorban a tatabányai és a budavári turul leginkább egy vérszomjas saskeselyűt formál.

Ha történelmi bűnözőt keresünk, továbblépdelve a századokon, minden bizonnyal a vadkan kell hogy eszünkbe jusson. Ésszel felfoghatatlan, hogy eleink miért akartak kézitusába bocsátkozni egy agresszív két mázsás állattal, amit, mint páncél védett rövid és tömött sörtéje  minden esetre mind István király fia, Imre herceg, mind Zrínyi Miklós alulmaradt a küzdelemben.

Érdekes módon mind a két haláleset nagyon kapóra jött nyugati szomszédunknak: a bajoroknak, majd később a habsburgoknak. Mindenesetre túlzás volna azt állítani, hogy a vadkanok nyugati zsoldban álltak. Ha már a vérengző fenevadaknál időzünk, kötelességünk lerántani a leplet Toldi Miklós farkasölő hőstettéről is. Mint ismert Arany Toldijából is, a főhős egy nádasban rálép a farkasodúra, majd a rárontó hímet és szukát puszta kézzel veri agyon, mint ezt az 1903-ban készült Fadrusz János szobor is szépen illusztrál. Toldi erejéhez ugyan kétség nem férhet, de az általa a nádasban agyonvert állatkák a leírások alapján nagy bizonyossággal az akkoriban gyakori és napjainkban lassan visszatelepülő aranysakálok, avagy régiesen, nádi toportyánférgek voltak, s mint ilyenek róka nagyságú testmérettel bírtak...

A turul mellett a másik, heraldikai szempontból igen jelentős madarunk a holló, aki mint a Hunyadi-család címerállata ismert. Tisztelete, mint a madarak legintelligensebbjének szól, de mint a hosszú élet és a hűség szimbolumaként ismert. A költő párok akár hatvan évet is élhetnek együtt. Madarunkat a hatvanas-hetvenes években a kihalás fenyegette, csak tíz körüli költőpár volt az országban, elsősorban a mérgezett dúvadcsalik kihelyezése miatt pusztultak. Szerencsére ma már sokfelé hallhatjuk jellegzetesen mély korrogó hangját.Érdekes még gyorsan szót ejteni két, már kihalt legendás fajról is. Egyik a tihanyi kecskeköröm, ami tulajdonképpen egy ötmillió éve élt Congeria nevű kagylónak a lecsiszolódott búbrésze, nem pedig a kőszívű királylány tóba veszett kecskenyájának maradványa. A másik dolog még ennél is érdekesebb. Ez egy kőpénzszerű jelenség  egy hatalmas házas egysejtű a Nummulites fosszilizációja. Maga az állat 40-50 millió évvel ezelőtt élt, majd rendje s módja szerint kihalt. Kövületeit a Bakony több pontján megtalálhatjuk.

De a legendához  miszerint ő megkövült aranypénz lenne Szent László király fohásza nyomán átváltozva, hogy serege ne késlekedjen a kunok üldözésében  természetesen nincs köze.

 
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!