Kultúra

2010.11.26. 16:35

Mándira emlékeztek

Pápa - A református kollégium mindig közvetítő szerepet töltött be a legfrissebb nyugat-európai szellemi áramlatok és Magyarország között. Nem véletlen tehát a város kulturális rangja, ami az olyan embereknek is köszönhető, mint Mándi Márton István.

Nagy Imre

Többek között ezeket a gondolatokat fogalmazta meg Köntös László gyűjteményi igazgató a Mándi Márton születésének 250. évfordulójára rendezett minapi konferencián. A szervezők, a Református Teológiai Akadémia, a református gimnázium és a Dunántúli Tudományos Gyűjtemények a város kulturális értelmiségét, a teológia hallgatóit és a gimnázium történelemmagyar fakultációs diákjait szólították meg az előadás-sorozattal.

A résztvevők kora délután megkoszorúzták a tudós professzor sírját az Alsóvárosi temetőben, majd négy előadást hallgattak meg. Dr. Hudi József Mándi Mártonnak a pápai kollégiumot újjászervező tevékenységéről, dr. Vladár Gábor Mándi munkásságának teológiatörténeti jelentőségéről beszélt. Dr. Zalatnay István előadása a magyar filozófiatörténetben helyezte el a professzort, végül Kerpel Péter beszélt az Izsó Miklós-féle Mándi-szoborról, ami a Református Gyűjteményekben található.

Köntös László szerint Mándi meghatározó a pápai református kollégium életében. A száműzetést követően újjászervezte a kollégiumot, és ezzel megalapozta az intézmény 19. századi rangját, tekintélyét. Amikor a kollégium a rendszerváltás után újra- indult, nem kellett elmagyarázni az embereknek, hogy mi ez az intézmény. Ez az iskola  az ő munkássága révén is  akkora tekintélyre, rangra és súlyra tett szert, hogy részben ma is ebből él, hangsúlyozta az előadó. A konferencia záróakkordjaként Kovács Dániel, a gimnázium igazgatója osztotta meg ünnepi gondolatait a hallgatókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!