Kultúra

2011.01.04. 14:33

Elmarad a Pál Adrienn bemutatója

Budapest - Elmarad Kocsis Ágnes Pál Adrienn című filmjének bemutatója; a tavalyi cannes-i filmfesztiválon FIPRESCI-díjat nyert alkotás január 13-ra kitűzött mozipremierjét határozatlan időpontra halasztotta el a filmet gyártó KMH Film és a forgalmazó Mozinet.

Napló Online

A gyártó és a forgalmazó az elmúlt hetekben mindent megtett, hogy a film szerzői jogi problémáit megoldja, ám továbbra sem sikerült anyagi fedezetet biztosítani a kifizetetlen tételekre - tájékoztatta a KMH Film kedden az MTI-t.
   
A közlés szerint a film a filmszakma és a támogatási rendszer körüli bizonytalanság miatt nem kapja meg a korábban megígért összeget. Mint hangsúlyozták, felelős forgalmazást sem a gyártó, sem a forgalmazó nem végezhet ezek tisztázása nélkül, így a problémák rendezésig semmilyen nyilvános vetítésre nem tudják a filmet rendelkezésre bocsátani. A KMH Film és a Mozinet ugyanakkor leszögezte: továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a Pál Adriennt mielőbb láthassa a magyar moziközönség.
   
A Cannes-ban FIPRESCI-díjjal elismert alkotást az elmúlt hónapokban több tucat nemzetközi fesztiválon vetítették szakmai és közönségsiker mellett. A filmet itthon eddig mindössze két fesztiválon, a CinePécsen, illetve a miskolci CineFesten láthatták a nézők.
   
A KMH Film már novemberben jelezte, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) körül kialakult helyzet miatt bizonytalanná vált a Pál Adrienn hivatalos magyarországi mozipremierje. Az akkori tájékoztatás szerint nem sikerült rendezni a film zenei jogdíjait, illetve a terjesztési támogatási rendszer 2011. évi bizonytalanságai miatt nem élhetnek azokkal a pályázati lehetőségekkel, amelyek eddig a magyar és art besorolású filmek mozibemutatóját segítették. A jogi problémák miatt a filmet jelenleg kizárólag fesztiválokon lehet vetíteni, mozi-, tévé-, és DVD-forgalmazása a tartozások rendezéséig sem itthon, sem külföldön nem lehetséges.
   
Kocsis Ágnes második játékfilmjét idén májusban a 63. cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában vetítették először: a Pál Adrienn elnyerte a kritikusok nemzetközi szövetségének FIPRESCI-díját. A filmet később Rigában, Zürichben és Moszkvában is díjazták.
   
Az MMKA támogatásával magyar-holland-osztrák-francia koprodukcióban készült Pál Adrienn egy túlsúlyos ápolónő belső világát, érzelmi fejlődését jeleníti meg. A Pusztai Ferenc által vezetett KMH Film műhelyében készült filmdráma forgatókönyvét Kocsis Ágnes rendező Andrea Robertivel közösen írta, az operatőr Fillenz Ádám volt, a főszerepben Gábor Éva amatőr színész látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!