Kultúra

2011.01.26. 10:33

Találd meg te is a tutit!

Balatonfűzfő - Számos szakképzési programot indít az intézmény a következő tanévben is - közölte érdeklődésünkre az Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója.

Halmos György

Turi Sándor elmondta, hogy idén is indítottak és a következő tanévben is indul a nyolc általános befejezése után elkezdhető hároméves, úgynevezett előrehozott szakképzés, hároméves időtartamban vízvezeték- és vízkészülék-, valamint villanyszerelő szakmában.  A 9-10. szakiskolai osztályt végzett tanulóknak is indítunk képzéseket az említett szakmákban, azzal a különbséggel, hogy azok csak két-két évesek.
 
- Mindegyik képzés úgy épül fel, hogy a tanulók gyakorlati idejük jelentős részét gazdasági társaságoknál, kisvállalkozóknál töltik, valódi ipari körülmények között kapnak lehetőséget a diákok a tudnivalók megszerzésére - hangsúlyozta az oktatási intézmény vezetője. Szólt arról is, hogy az előrehozott szakképzésnél az első évben az iskolában vannak gyakorlaton a tanulók. A két hiányszakma mellett kétéves képzésben hirdettük meg az elektromechanikai műszerész szakmát. Ezek teljes támogatottságot élveznek a regionális fejlesztési és képzési bizottság részéről, a végzett diákok könnyen el tudnak helyezkedni - ismertette Turi Sándor.
Az, hogy a gyakorlatot vállalatoknál szerzik meg a fiatalok, garancia arra, jól felkészült szakemberek kerülnek ki a munkaerőpiacra.
 
Az intézmény érettségi utáni szakképzésben emelt szintű, kétéves technikusképzé- seket kínál az iskola elektronikai, illetve informatikai területen. Ezek közül az CAD-CAM informatikus kimondottan gépészeti orientációjú informatikai képzés. Keresett és népszerű az informatikai hálózattelepítő és -üzemeltető (hálózati rendszergazda), illetve webmester is. - A technikusképzésekben csúcstechnológiás eszközeink vannak, a végzett tanulók nagyon sikeresen tudnak elhelyezkedni. Hozzátette: a hálózati rendszergazdaképzés mellett indították el a Cisco hálózati akadémia programot is.
 


Az iskola nagyon jól felszerelt, ezenkívül a tanárok többsége nemcsak pedagógiai képesítéssel, hanem szakmai, ipari gyakorlattal is rendelkezik, ezáltal sokkal jobban tudják, hogy mire van szüksége a gazdaságnak. Az igazgató megemlítette, a cégektől és a Pannon Egyetemtől is igen jó visszajelzések érkeztek a náluk végzett diákok felkészültségéről.
 
Turi Sándor a szakképzésben végbemenő változások közül kiemelte, szerencsésnek tartja a hároméves képzésre való visszatérést a kettő plusz kettő éves rendszerrel szemben. - Úgy látom, ez jobb és eredményesebb lesz, mint az előző - fogalmazott. Ez egyébként részben visszatérés a valamikori, hagyományosnak tekinthető szakmunkásképző modellhez.




A fűzfői Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium vonzáskörzete nagyobb a kistérségnél, vannak diákok a megye egész területéről, sőt, mivel az iskola dislexiásképzésben speciális osztályokat is indít, ezért az ország minden területéről érkeznek tanulók.




 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!