Kultúra

2011.02.21. 18:55

Film a legendás hajókról

Balatonfüred - A héten mutatják be a sajtónak a legendás balatoni vitorlásokról készülő 12 részes filmsorozat első darabját.

Győrffy Árpád

A két évvel ezelőtt kezdett munka eredményeként elsőnek az idén 115 éves Kishamis vitorlást és a hajóhoz kötődő legendát ismerhetik meg az érdeklődők. Az "Öreg Hölgyként" is ismert hajó 1896-ban készült, közel 50 éven át tartozott a Széchenyi családhoz, első tulajdonosa Széchenyi Emil volt. Ő és fia, Széchenyi Pál Imre több jelentős hazai és külföldi vitorlásversenyen kormányozta győzelemre a hajót. A család rendkívüli módon szerette a gyönyörű kuttert, hisz emlékeztetőjükben lejegyezték, a hajó neve mindörökre maradjon Kishamis. A dokumentumfilmben a család egyik ma is élő leszármazottja, Széchenyi Krisztián is beszél a legendás családi hajóról.

A II. világháború után a vitorlást államosították, majd a Vízügyi Sport Clubhoz került, akik ma is gondozzák és életben tartják a Széchenyi-örökséget.

A film bemutatja a mai Hamis-csapatot is, amely 2010-ben az egyik legsikeresebb évét zárta Hrehuss Pál kapitány és Hrehuss György kormányos irányítása alatt. A két rendező és egyben ötletadó, Halmi Zoltán és Krasznay Zoltán irányításával a sorozat a megszokottól eltérő képi világot és tartalmi megközelítést keres a hajók bemutatására. A stáb forgatott földön, vízen, levegőben, hogy elvigye a nézőt egy olyan világba, amely az átlagember számára elérhetetlennek tűnik. Érdekes helyszínek és csak igazán testközelből átélhető pillanatok váltakoznak a filmben.

A legendás hajók történetével várhatóan a televíziók műsorán is találkozhatunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!