Kultúra

2011.02.23. 07:37

Mi lesz a kis iskola sorsa?

Bakonyjákó - A település felső tagozatosai 2006 óta járnak a városlődi általános művelődési központ iskolájába. A helyzetet a kényszer szülte. A nagy múltú oktatási intézmény most ismét veszélybe került, ha a társulás önkormányzatai nem találnak megoldást, a pénzhiány miatt az alsó tagozatot is meg kell szüntetni.

Nagy Imre

A közelmúltban tartott sajtótájékoztatón jelentette be Orbán Imre, a Jobbik pápai szervezetének elnöke, a megyegyűlés tagja, mindent megtesznek azért, hogy Bakonyjákón megmaradjon az iskola. A döntés természetesen a helyi, illetve a társult települések önkormányzatainak felelőssége. A lehetőségekről ezért Takácsné Tompos Rita polgármester asszonytól érdeklődtem.

- Az együttes ülésen a testületek megbízták a társulásban részt vevő települések polgármestereit, hogy járjuk körbe a lehetőségeket a megoldás érdekében. Felkerestem az oktatásért felelős államtitkárságot, de ott a kis iskolák támogatásával kapcsolatos konkrétumokról nem tudtak beszámolni. Levélben megkerestük a Magyarországi Német Önkormányzatok Regionális Irodáját is, hátha ők tudnak segíteni. Felmerült az összevont oktatásnak a lehetősége is, ezért a szülők véleményét kérdőív formájában igyekeztünk felmérni. Ebből kiderült, hogy a szülők többsége ezt nem támogatja. Mivel a felső tagozatosok már Városlődre járnak, igyekeztek azt a lehetőséget is felmérni, hogy ha az oktatást nem tudjuk helyben tartani, akkor ezt az önkormányzati törvény által számunkra kötelezően előírt alapfeladatot meg tudjuk-e úgy oldani, hogy az alsósok is oda járnának - fogalmazott Takácsné Tompos Rita, akitől azt is megtudtam, hogy felmerült az alapítvány által működtetett forma is, ennek is utánanéztek. Szóba került az egyházi fenntartás lehetősége is, mindhárom történelmi egyházat megkeresték, még várják a visszajelzéseket.

- A gyermeklétszám növelése érdekében érdeklődtem Tapolcafőn, Kolontáron és Devecserben is: ha vannak olyan családok, akiknek még nem rendeződött a sorsuk, várjuk őket. Megérkeztek közben az iskolai adatok is, az elfogadott költségvetési törvénynek megfelelően számolva, ezeket is igyekeztünk a testületek elé tárni. Múlt héten ismét együttes ülést tartottunk, ahol elmondtam, hogy eddig mi történt iskolaügyben. Folyik a munka, de az idő már szűkös, hiszen február végéig el kell fogadni a költségvetést. Ezért még néhány számítást el kell végeznünk, illetve visszajelzéseket várunk. Ezt követően tudunk dönteni abban, hogy ezt a feladatot milyen formában oldhatjuk meg - fogalmazott a település polgármestere.

- A Jobbik által összehívott lakossági fórumon - amihez az önkormányzati ingatlanok bérbeadásáról szóló helyi képviselő-testületi határozatnak és a párt igényének megfelelően a faluház előterét biztosítottuk - az iskola fenntarthatóságának problémája is felmerült. Erről tájékoztattak a párt képviselői, akik személyesen is felkerestek. Az önkormányzat által már vizsgálni kezdett lehetőségeken kívül újabb megoldási javaslatot a megbeszélés nem eredményezett. Ez a testületek dolga, hiszen itt három településről (Bakonyjákó, Németbánya, Farkasgyepű) van szó. Az akarat és a szándék az, hogy az iskola megmaradjon. Olyan megoldást kell találnunk, amivel biztosítani tudjuk az iskola fenntarthatóságát, és a települést sem sodorjuk nehéz anyagi helyzetbe - mondta búcsúzóul Takácsné.

Bakonyjákó gondja sajnos nem egyedi, országosan probléma a kis iskolák működtetése. A sajátosságok településenként eltérőek, ezért minden önkormányzatnak magának kell látnia a saját költségvetése tükrében, hogy mi az, amivel meg tud birkózni, és mi az, amivel nem. Ezért jár a segítség is felelősséggel.

 

Hitel kellene

Bakonyjákón az általános iskolában csak alsó tagozatos oktatás folyik, az intézményt három település (a székhely mellett Németbánya és Farkasgyepű) tartja fenn. Jelenleg összesen negyven gyermek jár az ide. Szeptembertől, amennyiben minden szülő ide íratná be a gyerekét, mindössze harmincöten lennének. Ez négy osztályt jelent, amiből az elsőbe heten járnának. A falu vezetése a decemberi költségvetési koncepció kidolgozásakor szembesült azzal, hogy az iskola fenntartását talán az idén még kibírnák, de a jövő évet már bizonyosan nem. Ahhoz, hogy mégis megmaradhasson az iskola, valószínűleg hitelt kellene felvenni a községnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!