Kultúra

2011.02.04. 09:38

Sikeres tanfolyam

Pápa - Huszonöt évvel ezelőtt Borbély Lajos, a Pedagógus Művelődési Ház akkori igazgatója és Huszár János helytörténész hozták létre a Szűkebb Pátriánk Diák Honismereti Tanfolyamot.

Nagy Imre

Az országban egyedülálló sorozat népszerűsége azóta is töretlen.Bár a forma az eltelt negyedszázad alatt változott, a tartalom ugyanaz maradt: a várostörténet megismerése, a honismereti kutatás megkedveltetése a cél napjainkban is. Idén a város tizenegy általános és középiskolájából hét intézmény mintegy száznegyven diákja vesz részt a tanfolyamon. A hét előadásból és egy, a megszerzett tudásról számot adó teszt kitöltéséből álló, a Jókai Mór Művelődési Központ által szervezett sorozat tematikáját Huszár János állította össze.

A diákok bérletet kapnak, ami tartalmazza az előadások témáját illetve az időpontokat is. Alkalmanként pecsét is jár a részvétel igazolásaként. A tanfolyam keddi első összejövetelén Nagy-L. István, a Gróf Esterházy Károly Kastély- és Tájmúzeum igazgatója tartott előadást Pápa középkori történelmének egy jelentős szeletéről, de a reformáció és ellenreformáció, az Esterházyak kora és a barokk Pápa vagy  a céhes ipar kezdetei is feldolgozásra várnak.
 
A résztvevők két hónap alatt betekintést nyernek a történelemkönyvekből hiányzó ismeretekbe. Tudásukat a város köveihez, utcáihoz, épületeihez, szobraihoz köthetik, a rendszeres látogatók pedig jutalmul még egy ötöst is kapnak iskolájukban. Ennél azonban sokkal fontosabbak a megszerzett ismeretek  foglalta össze a tanfolyam célját az első előadást követően Mészárosné Varga Veronika, a JMK munkatársa.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!