Kultúra

2011.03.11. 05:09

Akik agyban nagyok - Freund Tamás a magyar tudóshármas nemzetközi sikeréről

Veszprém - A Grete Lundbeck Európai Agykutatási Alapítvány először osztotta ki az Agy-díjat, amelyet egy magyar tudóshármas érdemelt ki, több mint 30 éves kutatómunkával.

Tiger Szabolcs

A győztes kutatók - dr. Buzsáki György, dr. Somogyi Péter és dr. Freund Tamás - a memóriafolyamatokban kulcsszerepet játszó agyi ideghálózatok feltárásáért kapták meg az egymillió euró összdíjazású kitüntetést.

- Száznál is több neves tudóst kértek fel a világ minden tájáról, hogy jelöljenek olyan gondolkodókat, tudósokat, akik megérdemelnék ezt a díjat. Állítólag közel száz jelölés érkezett - árulta el lapunk kérdésére Freund Tamás, aki sok szállal kötődik megyénkhez, Zircen született, Veszprémben érettségizett a Lovassy gimnáziumban. - A díj nem egy adott felfedezésről szól, hanem életműre kaptuk. Mindhárman több mint 30 éve kutatjuk az agykérget, és valamivel rövidebb ideje a memóriafolyamatokban kitüntetett szerepet játszó régiót, a hippokampuszt. Bár földrajzilag egymástól távol élünk, ez idő alatt számos alkalommal végeztünk közös kísérleteket, amelyekből számos közös publikáció is született. Pályafutásunkat alapvetően nem ez határozta meg, de az együttgondolkodás folyamatos volt.

Freund Tamás és Somogyi Péter főként az idegsejthálózatok szerkezetét és működését vizsgálja, illetve, hogy a sejttípusok között miként rögzülnek a memórianyomok.

- Többnyire patkány- és egéragyon kutatunk. A vizsgálatokat fény- és elektron-mikroszkópos módszerekkel, illetve neurokémiai technikák alkalmazásával végezzük. Mindeközben Buzsáki György elektrofiziológiai kutatásokat végez, az idegsejtek közötti kommunikációt vizsgálja, illetve a memória átmeneti rögzítéskor és bevéséskor létrejövő aktivitás mintázatok analízisét végzi. Módszereit maga fejlesztette, képes egyszerre több száz idegsejt aktivitását párhuzamosan vizsgálni, ami egyedülálló technika - tudtuk meg az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének igazgatójától. - Emberi agyszövetet is vizsgálunk: a gyógyszerekre már nem reagáló epilepsziás betegek agyából műtétileg kimetszett epilepsziás központban próbáljuk meghatározni, mi az, ami ott tönkrement.

Az akadémikus felfedezéseik közül kettőt emelt ki. Az egyik a memória bevésődését lehetővé tevő agyi hullámtevékenység keletkezési mechanizmusa. - Ezt nekünk hármunknak sikerült megfejtenünk. A laboratóriumom bizonyította, hogyan befolyásolják az érzelmekről és motivációkról impulzusokat szállító idegpályák a tanulás hatásfokát. Hasonlóan érdekes felfedezés volt az agy által termelt, a kannabiszhoz hasonló molekula hatásának és feladatának megfejtése. Kiderült, "olvadóbiztosítékként" működve megakadályozza a túlzott serkentés végigszaladását az agykérgen. Sérülése pedig epilepsziához vezet. Egy másik idegsejt működésének befolyásolásával szorongásos állapotot idézhet elő. Ennek megfejtésével új utakat nyithatunk a szorongás gyógyszeres terápiájában - vetítette előre Freund Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!