Kultúra

2011.05.11. 19:53

Ahány nyelv, annyi ember

Veszprém - Számtalan tanulmányi versenyen jeleskedett már a jelenleg nyolcadikos Rosta Mátyás, aki legutóbb az Arany János anyanyelvi verseny országos döntőjében hetedik helyen végzett.

Deák Dóra

Rosta Mátyás a Simonyi Zsigmond Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola végzős diákja, aki tanulmányait a Vetési gimnázium spanyol két tannyelvű képzésén folytatja, ahová első helyen vették fel. Emellett a Lovassy gimnázium informatika tagozatán és az Ipari szakközépiskola általános gimnáziumi képzésén is vezette a felvehetők rangsorát. A fiú azért választotta a spanyol szakot, mert mindenképpen nyelvet szeretne tanulni.

- Nyáron jártam Spanyolországban, akkor tetszett meg ez a nyelv. Eddig angolul tanultam, mire leérettségizem, szeretném mindkettőből letenni a nyelvvizsgát - mondja határozottan Mátyás, aki vallja, hogy "ahány nyelv, annyi ember".

Matyi általános iskolás évei alatt több tanulmányi versenyen is jeleskedett. Elsőként harmadik osztályos korában mérette meg magát a Bem József városi matematikaversenyen, ahol végül ő bizonyult a legjobbnak.

- Nagyon örültem, amikor megnyertem. A mai napig hálás vagyok Fodor Csabáné tanítónőnek, hogy elindított ezen a versenyen, és hogy a későbbiekben is egyengette az utamat - fogalmaz Matyi, akit felsőben már Baráth Péter segített a versenyekre való felkészülésben.

A kezdeti szép szereplést még számos kihívás és kiemelkedő eredmény követte. Negyedik osztályban a Zrínyi Ilona matematikaverseny országos negyedik, míg az alapműveleti verseny országos harmadik helyezettje lett. Ötödikesként ismét első lett a Bem József városi matematikaversenyen, valamint tavaly és idén is bejutott a Varga Tamás matematikaverseny országos döntőjébe. A matematika mellett magyar és történelem tanulmányi versenyeken is eljutott csapattársaival az országos döntőkbe. Egyéniben az Arany János anyanyelvi verseny országos döntőjében hetedik helyen végzett, amelyre Szabóné Árik Viktória tanárnő készítette fel.

- Szeretek versenyekre járni, szeretem kipróbálni magam. Az évek során már belejöttem a versengésbe, így már nem izgulok a megmérettetések előtt. Mi a legrosszabb, ami történhet velem? Legfeljebb az, hogy nem én nyerek - feleli mosolyogva, folytatva, hogy a csapatversenyeket jobban kedveli, mert azok vidámabbak, ott meg lehet beszélni egymással a feladatokat.

A végzős fiú kedvenc tantárgya egyébként a matematikával szemben a történelem. Azt mondja, ez az, ami érdekli, amit úgy igazán szeret. Hozzáteszi, ezt valószínűleg tanárának, Takácsné Rimanóci Erzsébetnek is köszönheti, aki nagyon jól és érdekesen magyarázza el a tananyagot, továbbá ért a gyerekek nyelvén, közvetlen azokkal.

Matyi szabadidejét a barátaival szereti tölteni, akikkel többnyire beszélget, számítógépezik, otthon pedig olvasni szokott, főleg ifjúsági és kalandregényeket. Ha kedve tartja, ceruzát is szívesen ragad a kezébe és rajzol. A Google pályázatára a napokban adott be egy alkotást.

Amikor a távlati céljairól faggatom, annyit mond, régebben mérnök szeretett volna lenni, mert vonzotta, hogy új dolgokat tervezhet.

Ez azonban most háttérbe szorult, mert elsősorban a nyelvtanulásra szeretne koncentrálni, hiszen álmai között szerepel, hogy egyszer majd Spanyolországba költözik, és ott is akar élni.

 

Rosta Matyi a színészettel is kacérkodik, alsósként szerepelt már a Petőfi Színházban, az Isten pénze című darabban, ahol a főszereplő gyermekkori énjét játszotta. Tavaly pedig a Pannon Várszínház Pál utcai fiúk című darabjában tűnt fel mint az egyik vörösinges. Mint mondja, a színészkedéssel nem hagy fel, a későbbiekben is szeretne  kisebb-nagyobb szerepeket kapni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!