Kultúra

2011.05.18. 17:34

Csodálatos világ

Pápa, Veszprém - Mindannyiunk számára ismerős a szólás: aki nem tudja, az tanítja. Kerpel Péter pápai művésztanár az élő bizonyíték ennek cáfolatára, hiszen az ifjú művészpalánták gondozása mellett aktívan alkot - magas színvonalon.

Polgár Tibor

A pápai református gimnázium tanárának nemrég Veszprémben, a Hemóban nyílt fotókból és néhány grafikából álló tárlata Csodálatos világ címmel. A fotók között láthatók a pápai huszárok bemutatóin ellesett pillanatok, borlovagok portréi, szentföldi zarándoklaton, valamint római kiránduláson készült felvételek, további számtalan különleges, művészi beállítással megkonstruált kompozícióval megfűszerezve.

- Kedvelem az egyedi látványokat, a titokzatos hangulatokat, a talányos panorámaképeket, a többjelentésű kompozíciókat és a humoros pillanatokat. Szeretem Pápa nevezetességeit, látványosságait megörökíteni, és mindenhol keresem a lehetőséget a különleges látószögből készíthető felvételekhez. A mostani tárlat anyagának válogatása során is arra törekedtem, hogy izgalmas, különleges és szórakoztató legyen. A grafikák vegyes technikával készültek, vagyis a színes papíron tust, krétát és ceruzát is használtam - részletezte Kerpel Péter. Igazából a grafika áll hozzá a legközelebb, ám az általa alkalmazott technika nagyon munka- és időigényes, szabadideje pedig szinte nincsen. A festés más dimenziókat nyit meg számára, ez rendkívül izgatja, ráadásul a grafikánál sok szempontból gyorsabban lehet vele dolgozni, a fényképezést pedig játékos kalandként éli meg.

 



Megtudtuk még, nemcsak alkotni szeret, de tanítani is, élvezi a munkáját, kivéve a fegyelmezést, amire egyre több időt kell szánni. Kerpel Péter szerint sok tehetséges fiatal él Magyarországon, de a jelenlegi pénzszegény világ nem kedvez a tehetségeknek.

- A művész olyan őszinte, igazságkereső ember, aki igaz pillanatokkal kívánja meglepni, megajándékozni a műélvezőt. A művészpalántáknak csak azt tudom tanácsolni, figyeljenek az elődökre, vegyék komolyan tanításaikat, próbálják megérteni üzenetüket. Őrizzék lelkük tisztaságát és csak az igaz úton haladjanak. Az ismereteket a legmagasabb szinten sajátítsák el, ne elégedjenek meg a középszerrel, törekedjenek a tökéletességre, csak ennek van értelme - hangsúlyozza a művész-tanár.

 

 

Izgalmas, különleges és szórakoztató

Kerpel Péter Csodálatos világ című kiállítását Bakcsi András, a Hemo igazgatója nyitotta meg, majd Kovács Norbert, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke a művésztanár életútjának bemutatása után kitért a fényképezés hétköznapi és művészi lehetőségeire. Az eseményen Borbély Lajos festőművész elismeréssel szólt a kiállító eddigi szakmai teljesítményről. Kerpel Péter opusából legközelebb május 27-én, a megyei könyvtár kávézójában mutatnak be grafikákat és olajképeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!