Kultúra

2011.05.17. 05:15

Kivételes vizuális élmény

Pápa - A katalógusok, újságok százaiban naponta találkozhatunk különféle arculatokkal, grafikákkal, így a tervezőgrafikus szerencsés helyzetnek örvend, hiszen munkái könnyen eljutnak a célközönséghez.

Polgár Tibor

Többek között ezért is választotta ezt a szakmát Mayer Norbert és Molnár Tamás, a budapesti képzőművészeti egyetemen tanuló két tervezőgrafikus, akiknek a pápai Ördögpince sörözőben nyílt meg az első közös kiállításuk. A művészek underground világát idéző, hangulatos pincehelyiség falain remekül mutatnak a változatos, különböző témakörű tervezőgrafikai munkák, amik között az önarculatokra, a logó-, csomagolás-, plakát- és betűtervezésre találhatunk egyedi példákat. - Ezen munkáink nem egy intim kiállítótérbe valók. Az Ördögpince remek falfelületekkel rendelkezik, és ha az ember leül itt egy sörre a barátaival, akkor a kiállításunk ideje alatt valami olyasmit is kaphat, amivel eddig még nem találkozott. Az újságokban felbukkanó arculatok, grafikák nem mindig olyan minőségűek, mint amilyennek lenniük kellene, és mi ezen szeretnénk változtatni, javítani  - nyilatkozta lapunknak Mayer Norbert, aki már gyerekkorában is rengeteget rajzolt, később a képregény-ábrázolásba is belekóstolt, a tervezőgrafikusi szakmába pedig a képzőművészeti egyetemen szeretett bele. Molnár Tamás szintén korai éveitől kezdve rajzol, és mindig is tudta, hogy felnőttként ezzel szeretne majd foglalkozni.

 

 

- Azért választottam ezt a szakmát, mert érdekel, mit lehet elmagyarázni az embereknek egy nem hétköznapi vizuális elemmel, hogyan képesek azt feldolgozni, és hogyan reagálnak rá. Manapság a fantázia a legfontosabb, minél újabbat, frissebbet, változatosabbat kell letenni az asztalra. Ez azonban csak akkor működik jól, ha az ember nem hagyja el az alapokat, a régi gondolkodást, a hagyományos technikákat. Vizuálisan a lehető legtisztábban, legérthetőbben kell közreadnia az üzenetet, az információt az embereknek, és egy jó tervezőgrafikus megtalálja az átlagpolgár és a szakma közötti megfelelő átmenetet. Tehát fontos, hogy aki megtekinti az adott munkát, az lásson is benne valamit, és az szakmailag is hibátlan legyen - fogalmazott Molnár Tamás, majd hozzátette, attól kezdve számít valaki tervezőgrafikusnak, amikor már a megrendelők számára készíti el a munkáit. Véleménye szerint különösebb szakmai képzettség nélkül is lehet valakiből tervezőgrafikus, azonban nem mindegy, hogy az illető milyen művészi szinten, és milyen vizuális igénnyel dolgozik. Norbert és Tamás tárlata közel három hétig lesz még látható az Ördögpincében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!