Kultúra

2011.07.27. 18:05

Fehér a fehérben, avagy kiállítás a jezsuitáknál

Veszprém - Fehér László festőművész monumentális fekete-fehér alkotásaiból nyílt kiállítás a jezsuita templomban.

Bartuc Gabriella

Mészáros Zoltán, a VeszprémFest főszervezője a megnyitó vendégeit köszöntve kifejtette, a Kertek, kolostorok projekt során felújított jezsuita templommal kiváló adottságú kiállító és hangverseny teret nyert a város. Egyébként tegnap  ugyanitt megkezdődött a Liszt-fesztivál rangos előadókkal a VeszprémFest kísérő rendezvényeként.
 
Fehér László festőművész kiállítását megnyitva Brányi Mária alpolgármester transzcendens élményről beszélt. Felerősíti a hatalmas fekete-fehér képek hatását a szakrális tér.

Fehér Ferenc festőművész a szerdai kiállítás megnyitón elmondta, amikor megmutatták neki a helyszínt, a felújított jezsuita templom fotóját, azonnal igent mondott, elfogadta a meghívást. A most Veszprémben kiállított festményeit ő sem látta már 15-20 éve, nem voltak még kiállítva soha, ugyanis Winkler Márton  magángyűjteményéből valók. A veszprémi Óváros Galéria tulajdonosai, Horváth Katalin és Balázs ebből a gyűjteményből hozták el most ezt a kitűnő válogatást, amely ráirányítja a figyelmet az életmű metafizikus dimenzióira. Hegyi Lóránd írta képi világáról  "Fehér László, az abszolút festő" című esszéjében: "Itt mindenki átutazó, minden tovatűnő, mindenütt az ideiglenesség csendes, rejtett, objektív szomorúsága honol."

És valóban, fotórealimussal ábrázolt tereken átsuhanó, légies alakokat látunk Virágok között, Parton, Lány galambbal, Vízben és más, az 1990-es években keletkezett festményein. A kiállítás augusztus 13-ig látható a jezsuita templomban Veszprémben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!