Kultúra

2011.09.30. 17:59

A kis nemzetek felelőssége is

Veszprém - Trianon igazságához a többszintű felelősség is hozzá tartozik. Nem csak a nagyhatalmak, de a kisebb nemzetek felelőssége, mohósága is hozzájárult egy rossz rendszer kialakulásához.

Szabó Zsuzsanna

Ezek a szavak Ormos Mária történész Trianon-Bukás, felelősség, igazság című előadásán hangzottak el péntek este a Lovassy László Gimnáziumban. Az eseményt az egy éve alakult Józan Ész Társasága (JÉT) rendezte meg.

Ormos Mária elmondta, az 1920-ban aláírt trianoni békeszerződés feltételeivel nem csak a magyarok, de más nemzetek  is elégedetlenek voltak. Az akkori kisebb nemzetek - románok, lengyelek, csehek - sem etnikai határok mentén húzódó, hanem annál jóval nagyobb országban gondolkodtak.

A történész szerint hibás volt az a szemlélet is, amely az I. világháborút követően egyetlen bűnösként a vesztes oldalt nevezte meg, és hatalmas jóvátétel kifizetésére kötelezte azt. Ehhez hasonlóan a kisebb nemzetek szemében ugyanilyen bűnösnek számított az Osztrák-Magyar Monarchia is. Ezen kívül az antant hatalmak képviselői folyamatosan Tisza István, magyar miniszterelnök szerepét hangoztatták. Ormos Mária kiemelte, nem vitatja Tisza bizonyos mértékű felelősségét, de mentségére hozta fel, hogy a miniszterelnök korábban végig ellenezte a békeszerződés megkötését, de senki sem hallgatott rá.

A történész szerint az  első világháborút követő békerendszer több szempontból is hibás döntései később nagy mértékben hozzájárultak a gazdasági világválsághoz, később pedig a második nagy világégéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!