Kultúra

2011.09.05. 14:33

Lesz-e egyetemi tudásközpont?

Veszprém - Sokan érdeklődnek, mi lesz a Pannon Egyetem használatában lévő egykori gyerekkórház épületének sorsa, miért nem történt egy kapavágás sem. A tábla szerint ugyanis idén novemberben át kellene adni az egyetemi beruházást.

Balla Emőke

Nem kezdődött meg az építkezés a volt gyerekkórház területén

Korábban több alkalommal hírt adtunk róla, hogy 2009 októberében a megyei önkormányzat a Pannon Egyetem birtokába adta az egykori gyerkkórház épülétének együttesét. A felsőoktatási intézmény 4,3 milliárd forintot nyert egy uniós pályázaton oktatásfejlesztésre, tudásközpont kialakítására. Az épületegyüttest a megyei önkormányzat 90 évre használatba átadta az egyetemnek, ezzel segítve a megye, a régió gazdaságát is fellendítő kutató-fejlesztő munkát.

Az intézmény akkori vezetése innovációs központ létrehozását tervezte, oktatóhelyiségek, laboratóriumok, konferenciatermek létrehozását; a három épületegyüttesből álló tudásközpont a közép-dunántúli régió stratégiai versenyképességét erősíthetné.

Teltek a hónapok, az évek, a tudásközpont azonban nemhogy nem készült el, de a munka el sem kezdődött, a projekt határideje pedig szorít, novemberben lejár. Az uniós projekt tábláját látva sok arra járó veszprémi érdeklődik: mi lesz az épület sorsa, hogyan hasznosítja azt az egyetem. Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem idén júliusban kinevezett rektora a vele készült, lapunkban megjelent első interjúban úgy fogalmazott: "A karok áttekintették a projekt helyzetét, és úgy látták, hogy az eredeti tervek megvalósítása ma már nem lehetséges. Ennek alapján készült egy célszerű és fenntartható javaslat a projekt továbbvitelére. A karok meglévő épületeinek korszerűsítésével és fejlesztésével az összes vállalt feladat teljesül úgy, hogy a karok versenyképessége növekedni fog."

Dr. Friedler Ferenc rektor hétfői megkeresésünkre azt nyilatkozta: a szakmai célszerűség és a pénzügyi fenntarthatóság, a hosszú távú egyetemi és kari szempontok, valamint a felsőoktatásban folyamatban lévő változások és hallgatói létszám figyelembe vételével átszervezés alatt van a gyermekkórház területének hasznosítása. A hatékony hasznosítás a várossal és a megyével egyeztetve történik.
Az egyetem vezetése érdemben egy hónap múlva nyilatkozik, tudtuk meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!