Kultúra

2011.09.26. 04:11

Lőrinczére emlékeztek

Szentgál - Az idén is három iskola diákjai gyűltek egybe, hogy ápolják névadójuk, a községben 96 esztendeje született nyelvész, Lőrincze Lajos emlékét és a magyar nyelvet.

Győrffy Árpád

A rádiós, televíziós sorozataiból, köztük az Édes anyanyelvünk című műsorból egykor mindenki számára ismerős tudósra kétévente emlékeznek a diákok és tanáraik a mostanihoz hasonló vándortalálkozóval, amit felváltva tartanak a nevét viselő intézményekben. A szülőfalu mellett jelenleg Hegyeshalomban és a zempléni Mikóházán működik ilyen.

A diákok csütörtökön mutatták be egymásnak iskoláikat. A péntek reggeli koszorúzás után stílusosan nyelvi vetélkedővel folytatták a találkozót. A játékot a Duna Tv nyelvi műsorából is ismert budapesti pedagógus, Kerekes Barnabás vezette.

A szentgáli iskola vezetője, Garai György lapunknak elmondta, hogy szívesen működnének együtt más oktatási intézményekkel is, de a határokon belül már nem sok esélyt lát a névrokon intézmények gyarapodására. Abban bízik, hogy a határon túli magyar területeken lehetnek még olyan magyar nyelvű vagy magyar tagozattal működő iskolák, amik legalább a tagozatként felveszik Lőrincze Lajos nevét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!