Kultúra

2011.10.08. 09:47

A könyvtár egyedi íze, illata

Pápa - Egy könyvtárosnak a jó kommunikatív képességek mellett néha pszichológusi kvalitásokat is alkalmaznia kell, ugyanis rá kell éreznie, hogyan közelítsen egy adott olvasóhoz - vélekedik Polovitzerné Antal Mónika, a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár könyvtárosa, informatikusa.

Polgár Tibor

Mónika 1997 óta dolgozik könyvtárosként, mint mondja, mindig is kedvelte a könyveket, szeret olvasni és az emberekkel foglalkozni, ezért úgy érzi, mintha csak neki találták volna ki ezt a munkát.

- Amint belép hozzánk egy olvasó, rögtön éreznie kell, hogy fontos számunkra, és hogy foglalkozunk vele. Ha valaki kicsit szomorúbbnak tűnik, akkor sokkal kedvesebben, megértőbben fordulok hozzá, míg például a szétszórtabbakhoz, akik lazábban kezelik a késedelmeket, határozottabb fellépéssel viszonyulok. Néha az olvasók saját maguk is igénylik a beszélgetést - állítja a pápai könyvtáros, aki az olvasóközönség kategorizálásával kapcsolatban elmondta, hogy szerencsére a lelkiismeretes kölcsönzők vannak többségben. Ők mindig betartják a kölcsönözési határidőket. Előfordulnak néhányan, akik kicsit rendetlenebbek, és nem hozzák vissza időben a könyveket, de a késedelmi díjat zokszó nélkül rendezik. Azonban mindig akad egy-két renitens.

- Ezen olvasók úgy viselkednek, mintha a kölcsönzés után megszűnne létezni számukra a könyvtár. Késedelem esetén három alkalommal is felszólító levelet küldünk a feledékeny kölcsönzőnek. Ha ezt követően sem rendeződik a helyzet, akkor közjegyzői fizetési meghagyást kérünk, amelynek a díja tizenötezer forintnál kezdődik. Idáig ritkán fajulnak a dolgok, de sajnos volt már rá példa. Valójában mi sem értjük, hogy egy pár száz forintos tartozás esetén egyesek miért "harcolják ki" maguknak a több ezer forintos bírságot - fogalmazott Mónika.

A könyvtáros tapasztalatai szerint a számítógépes technológia és az internet fejlődésével láthatóan csökkent a könyvtárba járó emberek száma, hiszen a világhálón sokkal gyorsabban be lehet szerezni a szükséges információkat. Ezt a csökkenést ellensúlyozza némileg, hogy a könyvek egyre drágábbak, ezeket pedig az emberek többsége nem tudja megvásárolni, a könyvtárból viszont akár a legfrissebb sikerregények is kikölcsönözhetőek. A visszahozott könyvekben olykor egy-két meglepetés is várja a könyvtárosokat: Mónika megjegyezte, a lapok között találtak már különféle fotókat, ételmaradékot, de WC-papírt is.

- Érdekesnek nevezhető egy-két olvasó gondolkodásmódja: megesik, hogy valaki például egy piros, nagy alakú könyvet keres, amit két évvel korábban már egyszer kikölcsönzött. A könyvtári rendszerünk egyik nagy előnye, hogy szerencsére visszamenőleg meg tudjuk nézni, mit és mikor vitt haza az adott olvasónk. Így még a legrejtélyesebb kéréseknek is eleget tudunk tenni. Emellett az olvasók nagyon leleményesek is tudnak lenni: ha van egy könyv, amire szükségük van, és nem akarják, hogy más is kikölcsönözze, akkor azt a könyvtár legkülönbözőbb helyeire képesek eldugni. Néha ezért nem találunk bizonyos könyveket, mert például egy tudományos kötetet a szépirodalom közé rejtenek - mesélte mosolyogva a könyvtáros.

Végezetül megemlített egy olvasót, akinek ugyan rengeteg kötet sorakozik a saját polcain, mégis rendszeresen jár könyvtárba, mert állítása szerint itt a könyveknek az illata és az íze is összehasonlíthatatlanul jobb, mint az otthoniaknak.

 

A pápai könyvtáros kiemelte, szerencsére a legtöbben betartják a könyvtári szabályokat, amit nagyban segít az a blokk is, amit a kölcsönzések alkalmával kap kézhez az olvasó. Ezen a blokkon nyomon lehet követni a kölcsönzés menetét, határidejét. De a kölcsönzői tevékenység igény szerint a városi könyvtár internetes honlapján is figyelemmel kísérhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!