Kultúra

2011.10.25. 07:08

Munkája összeforrt a színházművészettel

Veszprém - A napokban mutatták be a Perlaki Róbert díszlettervező ötvenéves munkásságát összefoglaló, méltató kötetet a Petőfi Színházban.

Tiger Szabolcs

- Perlaki Róbert nélkül nincs Petőfi Színház - fejtette ki köszöntőjében Oberfrank Pál, az intézmény igazgatója a színház előcsarnokában megtartott rendezvényen: - Mielőtt hivatalosan beadtam a pályázatomat az igazgatói posztért, már kaptam sorban a telefonokat, hogy 1961 óta dolgozik itt egy díszlettervező, aki itt akar maradni, velünk akar dolgozni, s akire vigyázni kell. Később személyesen is megismertem Róbertet, s igaznak bizonyultak a híresztelések rendkívüli kreativitásáról és munkatempójáról. Egy-egy darab kezdeti ötleteléseinél 10 perc után kész a terv, egy óra múlva a makett. Számomra külön öröm, hogy a jubileumi évben jelent meg a róla szóló - a több mint 30 könyves Kellei György által írt - kötet, mondta Oberfrank.

Az ötvenéves évfordulót a színházzal együtt ünneplő díszlettervező barátja, Valló Péter rendező is köszöntötte.

- Negyven éve vagyunk barátok és kollégák Róberttel, s öröm számomra, ha vele ilyen jó dolog történik. A színház 2000 éves művészet, mely mára  nagyüzemmé vált. Sokan hiszik úgy, hogy ezeket az üzemeket csak a színészek és rendezők tartják fenn, miközben ugyanakkora szükség van a díszlet- vagy jelmeztervezőre vagy épp színpadi segédekre. Perlaki e művészet nagy öregje, aki képes kontinuitást adni ebben a több ezer éves történetben, aki olyan tudással rendelkezik, hogy beszéli az igazi színházi nyelvet.

A barátok és színházkedvelők körében megtartott megnyitón Perlaki Róbert szólalt fel végül, aki megköszönte a kollégáinak a sok segítséget, s azt is elárulta, számára könnyebb egy díszletet megtervezni, mint e kis ünnepségen megszólalni.

 

A könyv tizennégy fejezetre bontva, kétszázötven oldalon mutatja be az eredetileg villanyszerelőnek tanult díszlettervező és a színház történetét az 1961-es alapítás óta. A Kellei György által írt mű emellett kétszáz színes fotóval és dokumentummal eleveníti fel a teátrum jeles pillanatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!