Kultúra

2011.12.01. 14:04

Szenzációs irodalmi kuriózum: Kazinczy kézirata Sümegen

Sümeg - Felbecsülhetetlen értékű ritkaságra, Kazinczy és Batsányi kéziratokra bukkant a városi múzeum iratainak rendezése közben Tóth Gyula helytörténet-kutató.

Szijártó János

- Két percig szinte levegőt sem kaptam, amikor megláttam Kazinczy aláírását az egyik levélen. Többször megnéztem, ellenőriztem, hogy jól látom-e, tényleg az ő aláírása van-e a papíron. Nem is tudom pontosan megfogalmazni, mit éreztem akkor, de nagyon örülök ennek a csodálatos felfedezésnek - mondta munkatársunknak Tóth Gyula.



Amint megtudtuk, a közgyűjtemény tulajdonában lévő Darnay-hagyaték feldolgozása során bukkant a nem mindennapi dokumentumokra a levéltári kutatásban egyébként gyakorlott sümegi férfi. Az anyagot eddig gondosan becsomagolva tárolták a múzeum egyik szobájában. Vélhetően a múzeum 50-es évekbeli igazgatója, Kovács J. András tárolta el ebben a formába, amit azóta senki nem nyitott fel. A sümegi polgármester Rátosi Ferenc és a Kisfaludy művelődési központ igazgatója, Szerencse Károlyné kérésére kezdte el feldolgozni a múzeumi anyagokat Tóth Gyula.



- Nem akartam hinni a szememnek, amikor elolvastam Kazinczy aláírását. Az alapos vizsgálat után aztán kiderült, hogy a levél Széphalmon született 1821. május 22-én. A címzett Pápai Sámuel volt, de valójában a sorok Kisfaludy Sándor költőhöz, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagjához szóltak. Kazinczy és Kisfaludy ugyanis nem értett egyet a nyelvújításban, Pápai közvetített kettőjük között. A Berzeviczy Gergelyhez írott sorokat ugyancsak Széphalmon fogalmazta meg Kazinczy 1809. február ötödikén. A másik előkerülő különlegesség, Batsányi János költő Édes Uram Bátyám megszólítással kezdődő levele. Ez Budán kelt 1788. augusztus 18-án. A levélben nincs sem név, sem utalás arra, hogy kit szólított így, de talán ez is kiderülhet még a tovább kutatások során - fogalmazott a lelkes helytörténet-kutató.



Az értékes leveleket Tóth Gyula a feldolgozás után digitalizálja, hogy bárki számára hozzáférhetővé váljanak. Illetve folytatja még munkát, hiszen vannak még Sümegen bontatlan csomagok a múzeumban, amelyek szolgálhatnak még meglepetéssel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!