Kultúra

2012.01.22. 18:49

A magyar kultúra napja Pápán

Pápa - Ezeréves múltunkat, a folytonosságot szimbólumokkal tudjuk kifejezni. Egyik ilyen legfontosabb a magyar korona, a másik a Himnusz. Ennek születése napját, január 22-ét legújabb kori történelmünk avatta A magyar kultúra napjává.

Nagy Imre

Ezekkel a gondolatokkal kezdte beszédét a vasárnap este a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban rendezett ünnepségen Veszpréminé Turtsányi Valéria, az intézmény nyugalmazott igazgatója. A művelődési központ élén közel harminc évet töltött szónok ünnepi gondolatai között a haza, az identitástudat, a nyelv, a kultúra egészének fontosságára hívta fel a figyelmet, megidézve történelmünk, tudományos- és kulturális életünk kiemelkedő személyiségeit.

Hagyománya a pápai ünnepnek, hogy a nevezetes napon adják át a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány és a művelődési központ által közösen alapított Pro Cultura díszoklevelet. Az elismerést idén ketten: Lendvai Ernőné néptánc-pedagógus és Somogyi Zoltán filatelista kapták meg. A kitüntetéseket Veszpréminé Turtsányi Valéria és Bódi László kuratóriumi elnök adták át. A kultúra ünnepén Veszpréminé Turtsányi Valéria a közösség érdekében kifejtett tartós, színvonalas munkája elismeréseként dr. Áldozó Tamás polgármestertől Pro Publico-elismerést vehetett át. A nyugalmazott intézményvezetőt kollégái is köszöntötték a színpadon.

Az ünnepi műsorra idén Illényi Katicát hívták meg a szervezők, aki hegedűjével, hangjával, táncával egy órán át elvarázsolta a közönséget.

 

A Pro Cultura-díszoklevelet azzal a céllal alapították, hogy a város kulturális életében hosszú időn át jelentős szerepet vállaló, kiemelkedő eredményeket elérő, a sokszínű kulturális életet segítő egyének és közösségek munkáját elismerjék. Az idei évben - a beérkezett javaslatok alapján - tizennyolcadik alkalommal ítélte oda a kuratórium a rangos elismerést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!