Kultúra

2012.01.20. 20:53

Értékeink a megyében

Veszprém - Megyénkből is várják a jelöléseket a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére. Kritériumoknak is meg kell felelni.

Szabó Zsuzsanna

A nemzeti jegyzékbe való felkerülés lehetőségéről, az eljárás menetéről Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság vezetője tájékoztatta tegnap az érdeklődőket a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeumban. Elmondta, a listára kerüléshez közösségek, civil szervezetek, egyházak, önkormányzatok, kulturális intézmények és hagyományőrzők saját szellemi kulturális örökségükre tehetnek javaslatot. A listára kerüléshez természetesen kritériumoknak is meg kell felelni, amelyekről az intézmény honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.  

Limbacher Gábor múzeumigazgató elmondta, a találkozó gondolatébresztő ötletbörze, amelynek célja, hogy az arra méltó közösségek, szervezetek átgondolják értékeiket és jelöltessék magukat.

Eddig tizenegy elem szerepel a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén. Itt található  többek között a mohácsi busójárás, a népművészet mestere díj kitüntetettjeinek tudása és tevékeny- sége, valamint a halasi csipkevarrás.

Az UNESCO 2003-ban fogadta el a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményt, amelyhez hazánk is csatlakozott. A nemzetközi listára kerüléshez előbb a nemzeti jegyzéken kell szerepelni.

A találkozó végén a herendi Christkindl Csoport lépett fel.

 

Az UNESCO jegyzékébe, Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára eddig két magyar elem került fel. A mohácsi busójárás 2009-ben, míg a magyar táncház módszer tavaly novemberben érdemelte ki ezt a címet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!