Kultúra

2012.01.04. 06:28

Kosztolányi másik arca

Veszprém - Isten bálján címmel a közelmúltban jelent meg Arany Zsuzsanna Kosztolányi-tanulmánykötete a Vár Ucca Műhely Könyvek sorozatában, a Művészetek Háza kiadásában.

Bartuc Gabriella

Arany Zsuzsanna veszprémi származású irodalomtörténész érdeklődésének homlokterében Kosztolányi Dezső életműve áll. Forráskutatásainak egyik legjelentősebb eredményeként, mint egy éve lapunk is beszámolt róla, kötetbe szerkesztette Kosztolányinak  a halálos ágyán írt beszélgetőlapjait, kísérő tanulmányokkal és jegyzetekkel ellátva. A Veszprémben most megjelent kötet tanulmányai hét esztendő termékei, nagyobb részük elsősorban filológiai jellegű, mint ahogy a szerző írja előszavában, az alapkutatások tapasztalatait foglalja össze bennük. Rendkívül érdekesek, amelyekben a kettős én és a Gonosz kérdését fejtegeti, különös tekintettel Esti Kornél alakjára, akit sokan nem pusztán a szerző alteregójának tartanak, hanem mint Németh Andor, a sötét én kivetülését látják benne.

Arany Zsuzsanna tanulmányai hozzásegítik az olvasót, hogy végigkövesse a költő lelki fejlődésének ívét: "hogyan került át Isten baljáról, a dacos lator-korszakból Isten báljára, az Élet-Halál-Élet nagy ünnepére".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!