Kultúra

2012.01.27. 06:41

Kultúrát mindenkinek

Tapolca - A kultúra nem egy szűk csoport privilégiuma, nem csupán néhány művész hóbortja. A kultúra ennél sokkal több, az élet lényege.

Szijártó János

Ilyen és ehhez  hasonló gondolatok mentén zajlott  tegnap az a  kultúra napi beszélgetés a  Wass Albert könyvtárban, amelyen az érdeklődők a Százak Tanácsának több tagjával is találkozhattak.

Németh István Péter tapolcai költő köszöntő szavai után dr. Szijártó István irodalomtörténész, a Százak Tanácsa ügyvivő elnöke beszélt a kultúra jelentéséről. Úgy vélte, a kultúra fogalma  nemcsak az irodalomra, a zenére vagy éppen a képzőművészetre terjeszthető ki, hanem az egész életre.  A kultúra a  közösséget összefogó erőt, a közösséghez tartozást, az élet lényegét  jelenti. Az élethez pedig számos feltétel szükséges.


 
Az elnök hangsúlyozta,  nemzeti összefogásra van szükség, hogy a két legfontosabb cél megvalósuljon.  Hazánkban ne maradjon senki fedél nélkül és gyerekek ne üljenek éhesen az iskolapadban.  Ezért a vidékstratégiai, gazdasági  kérdéseket is át kell gondolni - tette hozzá. Az elnök a Százak Tanácsa által gondozott köteteket, köztük   az  Emberit, s magyart! és a Mindennapi kenyerünk című kiadványt is bemutatta  az olvasóközönségnek.

Előadók a kultúra napi rendezvényen

Az 1996-ban megalakult  Százak Tanácsából  a magyar kultúra napja alkalmából tartott tapolcai rendezvényen az érdeklődők  Hornyák László közgazdásszal, a Hartmann-Rico igazgatójával, dr. Kovátsné Németh Máriával, a Nyugat-magyarországi Egyetem intézetigazgató tanárával, dr. Naszlady Attila kardiológussal, az MTA doktorával, dr. Somogyi Győző  teológussal, Munkácsy-díjas festőművésszel és dr. Szijártó István irodalomtörténésszel, a Százak Tanácsa ügyvivő elnökével találkozhattak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!