Kultúra

2012.01.22. 10:31

Öskü 930 éves

Címkék#öskü

Öskü - Egész éves programsorozattal ünnepli első hivatalos említésének 930 éves jubileumát a település, a nyitórendezvényre a magyar kultúra napja alkalmából került sor a közösségi házban.

Szabó Péter Dániel

- A veszprémi püspök kérésére a később szentté avatott I. László készíttette 1082-ben azt a latin nyelvű egyházmegyei összeírást, amelyben Villa Ees néven először szerepel a település. Azt azonban az ásatások is bizonyították, hogy Ösbő vezér későbbi falujának területén már a római korban is éltek emberek egy villagazdaságban - adott történelmi áttekintést a közösségi házban tartott ünnepségen Gyapay Zoltán polgármester, aki hangsúlyozta, a jubileumi év méltó nyitánya a kultúra napja alkalmából szervezett ünnepség.

- Nemcsak a múlt dicsőítése, hanem a jelen segítése és jövő előkészítése a célja a most indult programsorozatnak, ami reményeink szerint a szerény anyagi lehetőségeink ellenére méltó lesz a 930 esztendőhöz. Erre garancia a Harnos László képviselő vezetésével megalakult bizottság, amelyet a programok szervezésével és koordinálásával bíztunk meg - tette hozzá a polgármester.

A közösségi házban egyébként a kultúra napja alkalmából dr. Ladányi István egyetemi docens tartott a témát körüljáró előadást, majd a helyi Tasner Antal Általános Iskola diákjai adtak verses-zenés ünnepi műsort. Öskü jubileumához kapcsolódva a település 1950-es éveinek kulturális életét korabeli fényképek és dokumentumok révén bemutató kiállítás is nyílt, ahol például az önkéntes tűzoltó egyesület színjátszóinak 1958-as bemutatóját hirdető plakátot is kiállítottak a szervezők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!