Kultúra

2012.01.23. 08:34

Tánccal ápolt hagyományok

Városlőd - Az idén immár negyvenötödik éve, hogy a településen svábbálban mulatnak helyiek és vidékiek.

Tóth B. Zsuzsa

Az ez évi első bált szombaton redezték a művelődési házban, ahol a Városlődi Vegyeskar rövid műsorát  követően dr. Albert Vendel, a Veszprém Megyei Német Kisebbségi Önkormányat elnöke üdvözölte a hagyományt éltetőket. Csekényi István polgármester megnyitóbeszédében úgy fogalmazott, ritkaság, hogy egy településen ennyi érték és értékes ember legyen, akik hajlandóak szabadidejük terhére a közösségért tenni, és kiemelkedő munkájukkal Városlőd nevét öregbíteni.

- Az elmúlt évtizedek alatt több mint 22 ezer ember vett részt és érezte jól magát svábbáljainkon. A zenés kulturális eseményeken célunk a tánc és a zene hagyományainak ápolása, hogy ilyenkor több generáció szórakozhasson együtt. Szeretnénk ezt a hagyományt tovább folytatni és reméljük, hogy sikerül nemcsak az örök fiatalok, hanem a huszonévesek körében is népszerűsítenünk a rendezvényeket - mondta a polgármester.

Külön megköszönte a bálozóknak, hogy idén is úgy érezték, kár kihagyni a mai eseményt. Az egyébként szokás szerint idén is telt házas svábbál nyitótáncát, a látványos palotást a Pergő Rozmaring Táncegyüttes járta, majd később még rövid bemutatót adtak repertoárjukból. A Johanns Kapelle zenekar pedig hajnalig szórakoztatta a bálozókat vidám sváb zenéjével.

A tervek szerint az idei évben még egy svábbált rendeznek Városlődön, mégpedig február 18-án a Taksonyi Szigeti Fiúk zenekar húzza majd a talapalávalót.

 

Köszönetet kaptak a kultúra szervezői

Csekényi István polgármester a svábbálban ünnepélyes keretek között köszönetet mondott a Johanns Kapelle zenekarnak tevékenységéért, a település kulturális identitásának megőrzéséért végzett munkájáért. Ugyancsak háláját fejezte ki a két, országos arany minősítéssel rendelkező művészeti csoportnak, a Pergő Rozmaring Táncegyüttesnek, valamint vezetőiknek, Reiter Andreának és Petres Ákosnak, továbbá a Városlődi Vegyeskarnak és karnagyuknak, Bankó Mónikának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!