Kultúra

2012.02.16. 10:31

A márvány ''költője''

Várpalota - Matzon Frigyes szobrászművész életműhagyatékából nyílt kiállítás nemrég A klasszicizmustól a kubizmusig címmel a Thuri-várban.

Sárvári Zsuzsa

A művész születésének 103. évfordulója alkalmából rendezett tárlatnak különleges atmoszférát teremt a hat évszázaddal ezelőtt épült várkápolna. A kiállított alkotásokban hagyomány és korszerűség ötvöződik. Római ösztöndíjasként évezredek téralkotásával, a szobor és az építészet egységével ismerkedhetett meg.

- Ha megnézzük a szobrokat, akkor sugárzik róluk az akadémikus tudás, a római iskolázottság, a költői frissesség, a kubisztikus tömörítés és az absztrakt megfogalmazás. Műveiben a klasszikus értékek irányából közelített. A Matzon-szobor az eufória és a dráma között tárja fel a törvényeket a mértéktartás méltóságával - emelte ki megnyitójában Horváthné dr. Csomó Orsolya, a Szindbád Kft. ügyvezetője.

Matzon Frigyes a márvány ''költője''. Hallatlan tisztelettel, finomsággal és biztonsággal kezelte az anyagot. Márványszobrainak főszereplője a nő, amelynek lelki gazdagságát a mozdulatok ülő, fekvő, hajló, térdelő, csavarodó, tömbbé kuporodó változataiban tárja fel. Kisplasztikái méretüktől függetlenül monumentálisak. Életét az elszigetelt munkálkodás, művészetét a folyamatos töprengés, az intellektus és a humánum összefonódása határozta meg. Matzon Frigyes nagy szerepet vállalt a magyar szobrászat történetében - mutatott rá a művész fia, Matzon Ákos Munkácsy-díjas festőművész, majd kiemelte, hogy a város tulajdonában álló, újra felfedezett életmű illeszkedik a modern magyar progresszív szobrászat folyamatába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!