Kultúra

2012.05.26. 17:24

Változatos pünkösdi programok Balatonfüreden

Balatonfüred - Ha valamire, a füredi ünnepi programkínálatra egyértelműen illik a bőség zavara kifejezés, hisz zenei, táncos és színházi produkcióktól, a népművészeten és a látványos hagyományőrző felvonuláson át a különleges autók bemutatójáig számtalan érdekes rendezvény közül válogathatnak a városba látogatók.

Győrffy Árpád

Az ötödik alkalommal megrendezett Korok Fesztiválja című rendezvény pénteken délután a Hagyomány-Hungarikum-Herend című kiállítás megnyitásával indult. A Herendi Porcelánmanufaktúra kiállítását, a hagyományok megőrzésének és egyúttal megújításának fontosságát, a gyár és a balatoni város kapcsolatának jelentőségét dr. Bóka István polgármester, dr. Simon Attila a manufaktúra vezérigazgatója és Kéri Kitty, a Kisfaludy Színház vezetője méltatta. A Vaszary-villában látható gazdag anyag több füredi vonatkozású alkotást is tartalmaz, és látható a korona porcelánból készített másolata is, ami csak vasárnapig lesz egyedül, mert akkor a városba érkezik egy anyagában hitelesebb másolat. Az első nap programját este a Lóczy Diákszínpad előadása zárta.

Szombaton a déli órákban közel ezren nézték végig a rendezvény fő attrakcióját, húsz hagyományőrző csoport közös felvonulását. A több száz emberből és lovakból álló menet közel másfél óra alatt tette meg a Fehér-templomtól a móló előtti szabadtéri színpadig tartó két kilométeres utat. Az élen a Balatonfüred Városi Koncert Fúvószenekar haladt Csincsi Ferenc karnagy dirigálásával. Mögötte ott voltak a rendezvény szervezői, a Reformkori Hagyományőrzők Társasága tagjai, az Aranykard Sárkányos Lovagok, a Bakonyi Poroszkálók Katonai Hagyományőrzők, a Bandiera Zászlóforgató Csoport, a Barokk Hangulat Egyesület, a Csobánc Váráért Alapítvány vitézei, a Csőszi Történelmi Haditorna és Hagyományőrzők Egyesület, a Fehérvári Hagyományőrzők Íjász Egyesülete, az I. András Király Lovagrend, a Kuruc Hagyományőrző Egyesület, a Lovaskultúra Alapítvány, a Magor Íjászegyesület, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, a Mátyásföldi Lovas Egylet, a Regélő Fehértáltosok, a Salföldi Kopjások, a Sándor Huszárok, a Sárkányos Lovagrend, a Savaria Légió és a Vörös Oroszlán Lovagrend, a Nemesvitai Westernpark illetve tagjai.

A Kisfaludy szabadtéri színpadon Bóka István füredi  és Talabér Márta várpalotai polgármester, a  rendezvény fővédnökei valamint Schindele Györgyné főszervező, a  Reformkori Hagyományőrzők Társasága elnöke köszöntötte a menetet.

Közben kinyitottak a lacikonyhák és az árusok a Tagore-sétányon, a füredi verklis, Horváth Zsolt is elkezdett játszani a hangszerén. Délután három órától a színpadon a hagyományőrző csoportok látványos bemutatóival folytatódott a program, miközben innen egy kilométerre nyugatra, megnyitották a Füred kemping kapuit a látogatók előtt, hogy megcsodálhassák az idén 55 éves Mini autók első keletközép-európai világtalálkozójára érkezett autócsodákat.

A program vasárnap hasonló változatossággal folytatódnak. A kikötőbe 11 órakor érkezik meg a Jókai motoros a Szent Korona másolatával, a minisek pedig szlalom bemutatót rendeznek többek között a 71-es főúton.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!