Kultúra

2012.06.27. 07:29

A pendelytől a turnürig

Balatonfüred – Mesebeli minivilágból nyitottak kiállítást pénteken a városi múzeumban.

Győrffy Árpád

Élethű babákon mutatják be az elmúlt évszázadok öltözködési szokásait, ruházatát. A mesebeliség inkább csak a méretek és a történeti távlatok miatt igaz, hiszen a kiállított babákon látható ruhák éppen olyanok, mint az eredetijük volt 100 vagy akár több száz évvel ezelőtt. A kiállítás címe A pendelytől a turnürig, tehát a kiállított anyag a női alsótestet fedő, házi vászonból készült ruhadarabtól a teltebb alakot formázó, deréktájon elhelyezett kispárnáig mindenre kiterjed az egykori viselők társadalmi helyzetétől függetlenül. A babákat Kolumbán Zsuzsa népi iparművész, a népművészet mestere készítette. Az anyag nagyobb része hazánk különböző vidékeinek népviseletét mutatja be. Az egy vagy több személyből álló életképek mellett különböző népszokásokat, tréfás pillanatokat vagy éppen táncból vett jeleneteket idéznek fel a babák. A művész a kiállítási hely tiszteletére több babát öltöztetett reformkori viseletbe is.




Mint elmondta, ezeket kifejezetten erre az alkalomra készítette. Megalkotásukhoz kiterjedt művelődéstörténeti tanulmányokat folytatott a Nemzeti Múzeumban és a Széchényi Könyvtárban. A kiállítást dr. Boross Marietta néprajzkutató, muzeológus, Kolumbán Zsuzsa szakmai mentora ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Köszöntötte a művész édesanyját, egyben mesterét, Szappanos Vilma iparművészt is, aki még ma is tanácsokkal, kritikával segíti lánya munkáját. Mint elhangzott, Kolumbán Zsuzsa tetőtől talpig maga készíti a 10–50 centiméter nagyságú babákat. Még a porcelánfejüket is ő festi meg a ruhákhoz illő arccal. Minden munka előtt hosszas előmunkálatokat végez. Főként a Néprajzi Múzeumban kutatja a rájuk vonatkozó dokumentumokat, kikéri a néprajzkutatók tanácsait. Az intézmény nevében Dallos Krisztina köszöntötte a kiállító művészt és a népes hallgatóságot. Külön is köszönetet mondott a kiállítás létrejöttét kezdeményező és azt megszervező dr. Ács Annának, a múzeum szakmai igazgatójának, akinek nyugállományba vonulása előtt ez volt az utolsó munkája. A megnyitó után Kolumbán Zsuzsa maga mutatta be a babákat és ruháikat. A kiállítás szeptember 15-ig látható.

A kiállításon debütált Bezerédj Amália írásából készült műsorával egy új balatonfüredi hagyományőrző csoport, a Múltidézők Társasága. Persze, igazán csak szervezetként újak, hiszen korábban már a Reformkori Hagyományőrzők Társaságában is aktív munkát végeztek. Mint Vári Éva elmondta, nincs szó semmiféle rivalizálásról a korábbi társakkal, mindenki csinálja, amit fontosnak tart ezen a területen. Az új társaság tagjai az eddiginél hangsúlyosabban szeretnének foglalkozni az ifjúság nevelésével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!