Kultúra

2012.06.25. 05:54

Egyszerűség és zsenialitás: Vasarely a Thuri-várban

Várpalota – Hosszú távú művészeti együttműködés körvonalazódik Pécs és Várpalota között, hangzott el a Victor Vasarely válogatott szerigráfiáiból a napokban nyílt kiállítás megnyitóján a Thuri-várban.

Szabó Péter Dániel

– Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt adtuk át a megújított Thuri-várat, ahol az elmúlt időszakban rengeteg értékes kiállításnak és programnak adhattunk helyet, ám a Vasarely- tárlat egyfajta koronája is lehet az első esztendőnek – mondta el köszöntőjében Talabér Márta polgármester, s egyben megköszönte a Baranyából érkezett vendégeknek, hogy Pécs városának egyik büszkeségét megosztják Várpalotával, a várpalotaiakkal.



Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere hangsúlyozta, nagyon fontos egy közösségnek, hogy megmutassa, kik a szülöttei, kik azok, aki kapcsolódnak hozzá. Várpalotának például Thuri György, míg Pécsnek Janus Pannonius vagy a XX. századot tekintve a városban született Victor Vasarely a büszkesége. – Az alkotó ugyan élete nagy részében Franciaországban élt, ám egész életében kötődött szülőhazájához, nem véletlen, hogy Pécsett 1976 óta működik a Vasarely Múzeum, ami a művész hagyatékát hivatott bemutatni. Az elmúlt években újra lendületet kapott Pécs és a francia Aix-en-Provence kapcsolata, Pierre Vasarely, az alkotó alapítványt is működtető unokája is rendszeres látogatója városunknak – mondta el Páva Zsolt, majd hozzátette, művészeti téren is hosszú távú együttműködés körvonalazódik Pécs és Várpalota között.



Az op-art legjelentősebb képviselőjének tartott Vasarely életéről és munkásságáról osztott meg kevéssé ismert információkat a közönséggel Sárkány József művészettörténész, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága képző- és iparművészeti osztályának vezetője. Elmondta, a Várpalotára hozott anyag Vasarely korai korszakát hivatott bemutatni a kiállított szerigráfiák révén. – A falakon látható szitalenyomatok bizonyítékok arra, hogy viszonylag egyszerű eljárással is lehet értékes műalkotásokat létrehozni, amelyek értékéhez és egyediségéhez kellett azonban Vasarely zsenialitása is – jegyezte meg Sárkány József. Az ünnepélyes megnyitó zárásaként rendhagyó, underground performansznak is beillő hangjátékot hallgathattak meg a kiállítás látogatói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!