Kultúra

2012.07.20. 05:55

Élő művészet Európából

Veszprém - A legprogresszívebb magyar gyűjtőkként tartják számon a Somlói Zsolt-Spengler Katalin házaspárt. Bátran merítenek az aktuális nemzetközi trendekből, a "legvadabb" dolgokat is megveszik. Ettől is izgalmas a gyűjteményük, amelyből szombaton nyílik válogatás Veszprémben, a Modern Képtár-Vass László Gyűjtemény Galériájában.

Bartuc Gabriella

Spengler Katalinnal együtt megnéztük a válogatást, amit elhoztak Veszprémbe. Még építették a kiállítást, de már látni lehetett, hogy fontos nemzetközi kortárs művészek - köztük Olafur Eliasson, Tomas Saraceno, az Irwin, David Schnell, Spoerri - munkáit hozták el. A magyarok közül pedig Csörgő Attilát, Maurer Dórát, Birkás Ákost jegyeztem meg első ránézésre. Feltűnt, hogy minden olyasmit is megvesznek, amitől a konzervatívok több okból is ódzkodnak:  konceptualista művészek fotóit, videókat, szubjektív naplószerű jegyzetfüzeteket, médiaművészeti munkákat, installációkat, objekteket.

Spengler Katalin ezzel kapcsolatban azt mondja, gondolatilag olyan erős, jól kitalált művekről van szó, olyan fontos dolgokat vetnek fel a világgal kapcsolatban, hogy egyértelműen a gyűjteményükben a helyük, készüljenek bármilyen modern technikával is. Egyébként is - magyarázza - ismert tény, a képzőművészet akkor válik igazán fontossá, amikor megközelíti a legmagasabb technikai színvonalat, ami adott pillanatban a világban elérhető. Ez már Leonardo da Vinci idejében is így volt. Most is nagyon érthető törekvés sok művész részéről, hogy használ- ják a világ technikai újításait. Amikor már mindenkinek digitális órája vagy fényképezőgépe van, természetes, hogy a művészek is ilyen eszközök felé fordulnak.

A Somlói-Spengler házaspár az 1990-es évek elején magyar klasszikus modern művészetet kezdett el gyűjteni, mint Katalin meséli,  '95-96-ban vették az első kortárs műtárgyat, ami egyébként bátor dolog volt, Bukta Imre Délibáb a Hortobágyon című munkája. A tetőről leszedett palákból lett összerakva az art power jegyében, rajta szotyi- és tökmagdarabkákkal. (Most majd a Műcsarnokban ki lesz állítva Bukta Imre életmű-kiállításán az év végén.) Ahogy egyre jobban megismerték a kortárs művészetet, egyre több törekvést, úgy döntöttek, nyitottnak kell lenniük minden újdonságra ahhoz, hogy be tudják fogadni, ami körülöttük történik. Ennek jegyében működnek. Rengeteget utaznak, nemzetközi kiállításokra, vásárokra járnak. Azokkal a galériákkal, amelyektől vásárolnak, folyamatosan tartják a kapcsolatot, így naprakészek a kortárs művészetből.

Egyértelműen szenvedélyből gyűjtenek, Spengler Katalin kijelentette, soha nem vettek csupán a befektetés miatt művet. Ennek ellenére, mivel jó szemmel és biztos kézzel válogatnak, nyilvánvalóan nem járnak rosszul anyagilag sem, szellemileg pedig abszolút doppingol ez az egész, amit jó szívvel ajánlunk a nézőknek is.

Igazi fölfedező kalandra invitál a kiállítás, olyanokat látunk a külföldi művészek közül, akiket magyar gyűjteményekben nemigen. A látogató, aki élvezi a filozofikus jelentéssel felruházott műveket, a művészek szellemi és térbeli sziporkáit, biztosan jól szórakozik a szombaton a Vass-gyűjteményben 11 órakor megnyíló válogatáson.

 

 

A legbefolyásosabb személyiségek között

A kortárs képzőművészeti színtér legbefolyásosabb személyiségei között tartják számon a Somlói Zsolt-Spengler Katalin műgyűjtő házaspárt. A gyűjteményük gyarapításán kívül sok más feladatot is vállalnak, például közvetítenek, párbeszédet kezdeményeznek az alkotók és műgyűjtők között. A legprogresszívebb, leg- előremutatóbb dolgokat támogatják, például fiatal művészek kiadványait.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!