Kultúra

2013.08.14. 22:00

Kerner Mariann verssel tud segíteni

A zirci Múzeumok Éjszakája változatos programokat kínált a vendégek számára, a Bakonyi Természettudományi Múzeumban egy verses estre is sor került. Kerner Mariann műveiből olvastak fel ismerősei, barátai.

Kelemen Gábor

Különleges volt a találkozás, hiszen a fiatal költőnő a Bakony szülötte, sokan ismerik őt Zircen. Nem talált még kiadóra, ezért egy közösségi oldalon jelenteti meg a verseit. Nagy az olvasótábora, írásaihoz hozzászólnak, megosztják. Reméli, hogy hamarosan eljön az idő, amikor kötetbe rendezve is találkozhatunk a költeményeivel, melyek érzelmeket keltenek, hangulatokat ébresztenek az emberekben.

Kerner Mariann végzettsége szociálpedagógus, idősek gondozásával foglalkozik. Azt mondja, nincs olyan napja, hogy ne írjon, számára a költészet egyszerre jelenti a hétköznapok tiszteletét, az ünnepek varázslatát. Kezdetben idézeteket gyűjtött, megjelölte olvasmányaiban a tetszetős részeket. A kezdeti próbálkozásokat követően 2006-ban történt egy olyan esemény az életében, ami igazán előhozta lírai énjét, ettől fogva rendszeresen jön nála az ihlet.

Kerner Mariann a barátaival. Balról Komlósi Attila, jobbról Rák Ferenc. Többek között ők ketten olvastak fel a versekből (Fotó: Kelemen Gábor)

Magazinokban olvashattuk már őt, de az igazi áttörést az idei év hozta meg: eredményesen pályázott egy olaszországi irodalmi fesztiválra, és ennek következtében két nyelven is megjelentetik versét egy antológiában. Úgy véli, versei segítő kezet is nyújthatnak mások számára a nehezebb időszakokban, így aztán elmondható, hogy hivatását a költészet által is gyakorolja.

Iliáné Rechner Szilvia, a költőnő bemutatkozásának helyet adó Bakonyi Természettudományi Múzeum múzeum munkatársa elmondta, rátalált egy versre az interneten, ami nagyon megtetszett neki. Meglepődött, mikor kisvártatva rájött, hogy ismeri a szerzőt, hiszen abban a faluban nőtt fel, ahonnan ő is származik. Továbbra is figyelemmel kísérte, majd a virtuális világból a múzeum közművelődési termébe hozta a régi ismerős verseit.

A bemutatkozás jól sikerült, Kerner Mariannt egészen messziről is elkísérték Zircre az olvasótáborából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!