Kultúra

2013.10.16. 12:25

Rainer Pál kapta a Cholnoky-emlékdíjat

Rainer Pál muzeológus, régész kapta idén Cholnoky-emlékdíjat. Az elismerést Porga Gyula polgármester adta át szerdán a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben.

Marton Attila

A város közéletét és szellemi életét gazdagító személyeknek 2005 óta ítélik oda az elismerést. Az átadón a városvezető arról beszélt, a díj egy felkiáltójel, amely figyelmezteti a következő generációkat arra, kik gyarapították a város szellemi örökségét. A Cholnoky-emlékdíjról a város többi elismerésétől eltérően, egyhangúan döntenek, mondta a polgármester, majd hozzáfűzte, annak a családnak is emléket állít, akik nélkül Veszprém nem lehetne ilyen.

Rainer Pál a díj átvétele után úgy fogalmazott, váratlanul érte a kitüntetés. Hangsúlyozta, kollégái, és a kutatásaiban, illetve a kiállítások létrehozásában közreműködők – könyvtárosok, levéltárosok, restaurátorok – segítsége nélkül nem kaphatta volna meg az elismerést. Szeretném, ha ez a díj ezért nekik is szólna, tette hozzá. A kitüntetett 1983-ban végzett az ELTE régészet-történelem szakán, majd az akkor még Bakonyi, 1990-től Laczkó Dezső nevét viselő múzeumban kezdett régészként dolgozni. Kutatási területei közé a középkori régészet, valamint történeti segédtudományok, a heraldika és a numizmatika tartozik, 170 publikációja jelent meg, köztük több megyei település középkori történetét jegyzi. A díjátadón Oberfrank Pál Móricz Zsigmond Kis Samu Jóska című novelláját, valamint Gyóni Géza Csak egy éjszakára című versét adta elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!