Kultúra

2013.11.24. 13:10

Több a látogató Balácán

Veszprém - Stagnál a látogatók száma a Laczkó Dezső Múzeumban, viszont a balácai római kori villagazdaságra egyre többen kíváncsiak.

Marton Attila

Az utóbbi években 15 ezer körül mozog a látogatók száma a Laczkó Dezső Múzeumban, míg az intézmény kötelékébe tartozó, Balácán található római kori villagazdaságot a korábbi hat-nyolc ezer érdeklődő helyett a látogatóbarát pályázati fejlesztés nyomán tavaly már több mint tízezren keresték fel, közölte érdeklődésünkre dr. Limbacher Gábor igazgató. A múzeum kiállításai közül a Varázslatos üvegvilág, valamint társkiállítása, a Pál utcai fiúk régen és ma vonzották a legtöbb érdeklődőt az utóbbi esztendőkben. Az igazgató megjegyezte, a tárlatok mellett a Szent Iván- és a Szent Mihály-napi rendezvényeikre ugyancsak sokan, összesen ezernél is többen látogattak el idén.

 

Veszprém emblematikus városrészét, a Cserhátot bemutató kiállítás nyílt májusban a múzeumban (Fotó: Penovác Károly)

A múzeum életében januártól jelentős változások történtek, ugyanis a veszprémi önkormányzat lett az intézmény fenntartója: a pápai és a pálkövei intézményegységek ezzel egyidejűleg kikerültek a múzeum irányítása alól. A Villa Romana Baláca állami fenntartásban maradt, és a Magyar Nemzeti Múzeum szervezetébe került, de üzemeltetési szerződés alapján idén is a Laczkó múzeum működtette. A veszprémi Hősök kapuja, a Tűztorony és a Bakonyi Ház az intézményhez került. Limbacher Gábor a múzeumi tervekről megjegyezte, 70 millió forintot nyertek pályázaton, amelyből ha az önerő biztosíthatóvá válik az épület alagsorában régészeti látványtárat alakítanának ki, valamint folytatják a városrésztörténeti kiállítássorozatot, illetve komolyan készülnek a 2014 elején nyíló játékkiállításra, és az első világháború kitörésének centenáriumára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!