Kultúra

2014.01.05. 16:18

Fénylik a világosság

Címkék#vízkereszt

Veszprém – Vízkeresztet ünnepeljük január 6-án: ez a nap a a karácsonyi ünnepkör zárása, az egyik legrégibb egyházi ünnep.

Balla Emőke

A vízkereszt, más néven háromkirályok vagy epifánia, keresztény ünnep, amelyet január 6-án ünnepelnek. A IV. századig Jézus születésnapját és az évkezdetet is ezen a napon ünnepelték. A vízkereszt, más néven háromkirályok vagy epifánia (görög eredetű szó, jelentése: jelenés) napján három eseményt ünnepelnek a keresztény egyházak: a napkeleti bölcsek vagy más néven háromkirályok (Gáspár, Menyhért és Boldizsár) látogatását a gyermek Jézusnál, Jézus gyermekkorát a Jordánban történt megkeresztelkedéséig és az általa véghezvitt első csodát a kánai menyegzőn.

Epifánia ünnepe először a III. században tűnt fel a keleti egyházban mint Krisztus születésnapja. Nyugaton a háromkirályok imádásának, keleten pedig Krisztus Jordán folyóban való megkeresztelkedésének az ünnepe lett. Jézus megkeresztelkedésének emlékére a katolikus templomokban vizet szentelnek, s ebből a hívek hazavihetnek valamennyit. Régebben otthon a szenteltvízzel megitatták az állatokat, hogy ne legyenek az év folyamán betegek, vagy magukra locsolták, betegségek vagy rontás ellen. Egyes helyeken a ház földjét is meglocsolták, hogy áldás legyen a házon.

A katolikusoknál ma is szokás még a vízkereszt napi házszentelés. Ekkor a plébános meglátogatja híveit, megáldja a ház népét és a jószágot, majd az ajtók szemöldökfájára krétával felírja a G-M-B betűket és az évszámot. A keleti egyház a Julián naptár szerint vízkeresztkor ünnepli Krisztus születését. Náluk ez a karácsony napja. Az ortodox családoknál a hagyományok szerint a betlehemi jászolra emlékezve szalmát szórnak a tisztaszoba padlójára, ezen hálnak az éjjel.

Másnap délután a gyerekek kántálni mennek az idős görögkeleti házaspárok házához. Vízkeresztkor az evangélikus egyház azt ünnepli, hogy Jézusban megjelent a világ Világossága. Ahogyan az ige is mondja: „Múlik a sötétség és már fénylik az igazi világosság” (1 Jn 2,8). A halál árnyékában élő emberiségnek felragyogott a Fény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!