Kultúra

2014.01.28. 13:27

Pegazussal a Hókirálynő birodalmában

Hogy egy zseniálisan megtervezett fiókos szekrény, egy láda, néhány szék elégségesnek bizonyul ahhoz, hogy a közönséget a mesék birodalmába röpítse, arra a Pegazus Színház legújabb előadása, a Hókirálynő a tökéletes példa. A darab hétfőn debütált a legkritikusabb publikum, a gyerekek előtt.

Nagy Imre

A Pegazustól már megszokott, találó keretjáték indította a mesét, amit követően Gerda számos viszontagságon keresztül jut el a Hókirálynő birodalmába, hogy kiszabadítsa elrabolt barátját, Kay-t. A kislány útja során több izgalmas helyszínen fordul meg, ahol néha sajátosan bizarr, máskor emberien esendő figurákkal találkozik. Jósága, ragaszkodása miatt mindenki segíti, a jégpalotában pedig forró könnyei győzik le a világot jéggé dermeszteni akaró, kegyetlen Hókirálynőt.

Sarkadi Nagy László rendező, tervező az eredeti szöveget kiválóan használva alkotta meg a mese varázslatos nyelvezetét, az ezt kísérő zenei betétek szintén hozzájárulnak a művészek teremtette hangulathoz. A díszletként alapul szolgáló berendezésből varázsütésre hol a tavasztündér virágoskertje, hol egy rablótanya, vagy királyi udvar, hol pedig a lapp asszony földje tárul a nézők elé, hogy aztán néhány egyszerű tárgy és fénylő anyag segítségével a Hókirálynő fagyos birodalmában találjuk magunkat.

A négy színész: Valler Kata, Végh Zsolt, Németh J. Szilárd és Horváth Bálint számos, egymástól merőben különböző figurát alakít a darabban, ezek megformálása, a jellemző hangzás, viselkedés szintén telitalálat. Ehhez természetesen a gyönyörű bábok is hozzájárulnak.

Míg a gyermekek szájtátva bámulják a varázslatos átalakulásokat, a felnőttek is találnak elég poént a szövegben ahhoz, hogy szintén jól szórakozzanak. Mert a mese tanító szándékán túl ez a Pegazus célja, és ezzel a legnehezebbet vállalják: egy órán át lekötni a gyerekközönség figyelmét úgy, hogy közben a nekik szánt megszívlelni való is elérjen a lelkükig. Ennek az előadásnak méltósága van. Nehéz, komoly mondandója, amit – szintén kiváló rendezői érzékkel –  például úgy lehet vidámsággá és emészthetővé oldani, hogy a szereplők – sokadik át- és visszaváltozásuk után végül fergeteges hócsatát vívnak egymással. És ennek így is kell lennie. Hiszen ismét győzött a jó a gonosz felett, mert a ragaszkodás, az önzetlenség, a szeretet mindennél erősebb kell legyen.

És győzött a Pegazus társulata is: újra egy felejthetetlen délelőttöt-délutánt szerzett hálás közönségének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!