Kultúra

2014.02.19. 15:25

Üzenet a másság elfogadásáról

Veszprém - A Hegedűs a háztetőn című darabot mutatja be a Pannon Várszínház szombaton a Hangvillában.

Marton Attila

Az előadásban közreműködik a nemzetközi hírű Budapest Klezmer Band. Az együttes vezetője, Jávori Ferenc „Fegya” a musicalről és a társulattal való közös munkáról is beszélt a Naplónak.Több éve tervezgettük már, így csupán idő kérdése volt, mikor hozzuk létre az első közös produkciónkat a Pannon Várszínházzal, meséli Jávori Ferenc, az együttes alapítója. A választásuk azért is esett a Hegedűs a háztetőn című előadásra, mert az egyik legsikeresebb darabja a zenés színházi irodalomnak, ezt egy néhány évvel ezelőtt készült felmérés is alátámasztotta, amelyben a Webber-musicaleket lekörözve első helyen végzett a Sólem Aléchem novellája alapján született musical. A muzsikus szerint az előadás töretlen sikerét jelzi az is, hogy a világ minden táján bemutatták már. A társulat és a zenekar vasárnap óta közös próbákon csiszolják össze a musicalt.

A Pannon Várszínház társulata és a Budapest Klezmer Band – Jávori Ferenc vezetésével – vasárnap óta közös próbákon csiszolja össze a musicalt (Fotó: Nagy Lajos)



– Tehetséges és lelkes színészek alkotják a társulatot, élmény velük dolgozni, állítja a zenész, aki úgy véli, gyorsan megtalálták a közös hangot a darab próbáin, s ettől a munka is jobban megy.

A Budapest Klezmer Band számára korántsem ismeretlen terep a színházi világ. A kilencvenes évek közepén Kerényi Imre, a Madách Színház akkori igazgatója felkérte Jávori Ferencet, hogy hangszerelje át a Hegedűs a háztetőn eredetileg nagyzenekarra komponált zenéjét. Sokan óva intették a zenészt a vállalkozástól, aki még egy, a darabban előforduló motívumokra építő speciális nyitányt is írt az előadáshoz, ami a második felvonás elején hangzik fel. Az átirat végül sikeresnek bizonyult, az előadást kétszázhatvanszor játszották nyolc esztendő alatt.

A darabban az együttes nem a zenekari árokban, hanem a színpadon kap majd helyet. A gesztus révén a zenészek kvázi egyenrangúvá válnak a színészekkel, mondja Jávori Ferenc. Erre az adottságra a rendező, Vándorfi László is épít, így a zenészeknek színészi kvalitásokat is csillogtatniuk kell, a legnagyobb feladat természetesen Gazda Bence hegedűsnek jut, aki lubickol a szerepében.



Ez a mostani „szereposztás” messze nem új a nemzetközi hírű zenekar történetében, korábban több színpadi zenés darab létrehozásában vettek részt: az Operettszínházban például évek óta óriási sikerrel fut és hamarosan a kétszázadik előadáshoz ér a Menyasszonytánc.

– A mű elsősorban a másság, a különbözés elfogadásáról szól. Mióta világ a világ, ezt a kérdést az emberiség nem tudta megoldani. Az elmúlt kétezer év megmutatta, hogy a zsidó nép mindig hitt és reménykedett abban, hogy túl lesz azokon a borzalmakon, amiket a történelem generált. Az előadás azonban egyetemes érvényű is: bármelyik kisebbséget nyomják el vagy semmizik ki, velük szemben az embernek empátiát és együttérzést kell vállalnia. Ha ezt az üzenetet képes lesz közvetíteni a nézőkhöz az előadás, akkor eredményesen dolgoztunk, mondja búcsúzóul Jávori Ferenc.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!