Kultúra

2014.03.26. 12:43

A háborús hősök emlékezete

Veszprém – A megyeszékhelyen található első világháborús katonasírokról beszélt előadásában Rainer Pál történész a Veszprémi Múzeumegylet meghívására a Laczkó Dezső Múzeumban kedden.

Marton Attila

Habár Magyarország jelenlegi területét nem érintette az első világháború, Veszprémben mintegy 360-400 katonai sír található az alsóvárosi temető hősi parcellájában, emellett további 18-20 síremlék a családi sírok között. A háború idején Veszprémben is működött katonai kórház, ahol az Osztrák-Magyar Monarchia katonái mellett a sérült orosz, román és szerb hadifoglyokat is ellátták, akik pedig belehaltak sérüléseikbe, itt helyezték őket örök nyugalomra. Mások a frontról még hazajutottak, de rövidesen elhunytak, s a sírok között találunk néhány olyan szimbolikus síremléket, amely a harctéren elesett veszprémi katonára emlékezik. A megyei katonák többsége a magyar királyi 31-es (veszprémi) honvéd gyalogezred tagjaként vett részt a harcokban, s többségük alig töltötte be a huszadik életévét! Az alsóvárosi temető leromlott állapotú hősi parcelláját 2012-ben felújították, azonban nem a régi síremlékeket reparálták, hanem egységes kinézetű új sírköveket helyeztek el, néhol azonban ez pontatlanságokkal és adatvesztéssel is járt, hívta fel a figyelmet a történész.

A szakember ezután az alsóvárosi és az izraelita temetőben található sírokról beszélt, felidézve a családi sírhelyekben nyugvó, valamint a háborút túlélő katonák életútját. Utóbbiak közé tartozik Vitéz Mészáros István, ismert veszprémi fényképészmester, dr. Ortutay Tivadar, valamint a megyei múzeumban is dolgozó dr. Scherer János. Rainer Pál két Petőfi-idézettel kezdte előadását, az egyik a hősök emlékének ápolását, míg a másik részlet az utókor tiszteletlenségét írja le. Veszprémben a helyzet valahol a kettő között van: több nagyszerű kezdeményezés és civil hozzájárulás (például Hamrik Jánosé) mellett egyre több a megrongált sír, s így a tennivaló is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!