Kultúra

2014.05.21. 17:40

Egy igazi képes történelemkönyv

Alsóörs - Egy szép és tartalmas kiadvánnyal gazdagodott a község és minden Balatont szerető ember két lokálpatrióta helytörténész, Zórád Ferenc és Albrecht Sándor közös munkája révén.

Győrffy Árpád

Zórád Ferenc több mint ezer darabos postai képeslapgyűjteményének helyi vonatkozású példányait válogatta össze, amikhez Albrecht Sándor írt képaláírásokat és bővebb háttéranyagokat. A pusztán faluszeretetből, ingyen dolgozó lokálpatrióták munkája mellé az önkormányzat biztosította a kiadás költségeit, hogy megszülethessen egy különleges alsóörsi képes történelemkönyv.

A képeslapok és a néhol rajtuk szereplő üzenetek segítségével több mint száz éven keresztül követhetjük végig a község fejlődését, a fürdőélet és a vendégfogadás kialakulását, folyamatos gazdagodását, a hajósok, halászok munkáját. Megismerhetjük a nevezetességeket, jellegzetes épületeket, köztük az egykori vasútállomás folyamatos átalakulásában, a környező tájat és persze a Balaton különböző arcait.

A képeket nagyon jól kiegészítik a rövid szöveges magyarázatok és a fontosabb témákról írt bővebb ismertetők. Külön-külön írás foglalkozik a fürdőkultúra kialakulása előtti időkkel, a tájjal, a szőlőkkel, az emblematikus építményekkel, a falusiak életével, a fürdőkultúra és vendégfogadás kialakulásával, fejlődésével, a vendégek összetételével, a vasút megépítésével és a Veszprém-Alsóörs szárnyvonal felszámolásával, a kikötővel, a községet érintő hajózással, a halászok munkájával és a legutóbbi évtizedek változásaival.

- A múlt ragyog ki e könyvből, a mi múltunk. A szívünkre ölelhető tenyérnyi tájék, ami hazánkon belül a legszűkebb hazánk, s amelyet őseink, elődeink, szüleink fésültek széparcúvá... A falu több évtizedes változását, fejlődését reprezentáló album egyben főhajtás az előttünk jártaknak - mutatta be a kötetet Hebling Zsolt polgármester mintegy kétszáz érdeklődő előtt. A szerzőkön kívül többek mellett elismeréssel szólt a könyv tipográfiai tervezését, borítótervét készítő Godzsa Zoárd munkájáról is.

A könyvbemutatót a helyi iskolások furulyajátéka, szavalata és a Bónyai Márta vezetésével működő Sirály Népdalkör éneke tette még ünnepélyesebbé. No meg az, hogy minden résztvevő egy példányt ajándékba kapott az Alsóörs képeslapokon című kötetből. Az önkormányzat még egy a múltat idéző felbélyegzett képeslapot is adott a könyv mellé, hogy mindenki nyomban hírt adhasson az ismerősöknek a falu újabb gazdagodásáról.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!