Kultúra

2014.07.06. 12:35

Negyven éve énekelnek

Szentgál - Fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepelte a Szentgáli Pávakör. Az ebből az alkalomból rendezett ünnepi műsoron dalcsokorba szedve emlékeztek meg az elmúlt négy évtizedről.

Somlai Veronika

Rákóczi Istvánnak, a helyi általános iskola egykori pedagógusának hívó szavára alakult meg 1974 áprilisában a dalos kedvű asszonyokból, férfiakból álló csoport Tóth Margit tanárnő vezetésével. A tanárnő egy évig vezette az énekkart, majd elköltözött a faluból, ezért Sófalviné Tamás Márta állt a csoport élére és vezeti a mai napig. Az együttes helyi gyűjtésű pásztor és betyárdalokat énekel elsősorban. A felnőtt csoport mellett a nyolcvanas évek elején kezdték meg a gyermekek szervezését, akik bakonyi gyerekdalokat és mondókákat tanultak és adtak elő. Mára a gyermekek csoportja utánpótlás híján nem szerveződött újra. Az elmúlt négy évtized igen termékeny és tevékeny volt az énekkar számára. A környező településeken pávaköri esték keretében ismertették meg az érdeklődőket a bakonyi pásztorkultúrával. Falunapokon, nemzeti ünnepeken rendszeresen szerepelnek napjainkban is, fellépnek a közelebbi és távolabbi települések meghívására kulturális rendezvényeken. Tavaly a Kapolcsi Napok szervezőinek meghívását elfogadva léptek fel a Szűrös Táncegyüttessel és a Szentgáli Bandával együtt.

A negyvenéves Szentgáli Pávakört 1975 óta Sófalviné Tamás Márta vezeti. Képünkön az énekkari tagok egy része látható (Fotó: Somlai Veronika)

A nyolcvanas, kilencvenes évek számos díjat és minősítést hozott a csoport életében: Veszprém Megyéért kitüntetés arany fokozatát, Pro Comitatu díjat, országos ezüst és arany minősítést és két alkalommal rádiófelvételt is készítettek a Pávakörrel. Az ünnepi műsorban a Vilonyi Pávakör mellett a szentgáli Tiszafa Dalkör a Szentgáli Banda, Szabó Nóra, Kovács Ilona valamint a Szűrös Néptáncegyüttes is fellépett és köszöntötte a jubiláló dalos csoportot. Istvánfalvi Sándor polgármester virággal köszönte meg a négy évtizedes munkát és az értékmentést, amiben a csoport volt és jelenlegi tagjai egyaránt részt vettek. A Pávakör tagjai kis ajándékkal kedveskedtek Tamás Károlyné, Takács Józsefné, Sófalviné Tamás Márta és Tobak Sándor alapító tagoknak, akik a kezdetektől napjainkig töretlen jókedvvel énekelnek.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!