Kultúra

2014.09.06. 09:20

Vastag Ricsi a Népművészet Ifjú Mestere lett a nemzeti ünnep alkalmából

Veszprém - Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából hatan kaptak Népművészet Ifjú Mestere kitüntetést, köztük volt a Veszprémben élő Vastag Richárd néptáncpedagógus, tánckutató, Aranysarkantyús táncos. Vele beszélgettünk.

Müller Anikó Hanga

- Mit jelent önnek a rangos elismerés?

- Mindenekelőtt szakmai méltatást, de azon túl a bennem élő hit, a népi kultúra iránti alázat megerősítését. Ezen túl óriási felelősséget. Ez a díj az én szememben mindazoknak az idős embereknek is szól, akik magukban hordozzák egy csodálatos, ámde eltűnő világ értékeit, kincseit, a népművészetet, a hagyományokat. Szól mindazoknak, akik még közülük köztünk lehetnek és azoknak, akik sajnos már nem. Remélem, a jövőben megszolgálom a kitüntetést és ennek jegyében dolgozom tovább. Itt említeném meg, hogy köszönettel tartozom családomnak, akik velem együtt örültek és biztosítják a zavartalan munkámhoz a hátteret.

- Egy dolgozatot adott be a bírálóknak, mi volt ennek a témája?

- Az utóbbi években a néptánc oktatás mellett időm nagy részét a kevésbé felkutatott Balaton-felvidék és Bakony táncos hagyományainak gyűjtésére és továbbadására összpontosítottam. Kutatásaim és elemzéseim központjában a kis bakonyi falvak álltak, hiszen erről a vidékről nagyon kevés adatunk van.. Sok helyen tartottam előadásokat, bemutatókat e tájegység népi értékeiről, táncairól, gyűjtéseimről.

A kitüntetett Vastag Richárd néptáncpedagógus, tánckutató, Aranysarkantyús táncos (Fotó: Müller Anikó Hanga)

- Mit gondol a néprajzkutatás jelentőségéről?

- E felbecsülhetetlen értékű munka küldetése a múlt értékeinek, jól működő rendszerének feltárása és némi segítséggel, áthelyezése a mai világunkba. A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Antropológiai tanszéke hallgatójaként az ott kapott ismeretek, a szemlélet, Dr. Andrásfalvy Bertalan szellemisége nagymértékben meghatározói mai életemnek.

- Pedagógiai munkát is végez, a díj kiemelt pedagógiai elismerés is.

- Igen, a gyerekek, fiatalok, felnőttek lelki és szellemi felemelkedése a cél. Ennek egy csodálatos eszköze a hagyományaink hiteles megismertetése és megélése. Elvégeztem a Magyar Táncművészeti főiskolát, jelenleg a veszprémi Szilágyi és a Báthory iskolában dolgozom, néptáncpedagógusként. Hat éve vagyok a litéri Zöldág Ifjúsági-, és a Szárazág Néptánc Együttes művészeti vezetője.

- Mi a hitvallása?

- A Kárpát-medencei néphagyományok értékeinek megismerése vezetett rá arra az útra, amely mára meghatározza mindennapjaimat. Életem meghatározó pillére múltunk kultúrájának, mai világunkba való áthelyezése, megélése és átadása. A régi paraszti társadalom gondolkodásmódja évszázadokon keresztül kifejlődött egység, egy spirális rendszer, melyben tudásukat, kultúrájukat és normáikat apáról fiúra, családról családra örökítették, hagyományozták tovább. Ezek megtartása, az élő népművészet továbbéltetése nagyon fontos feladat. Szeretném felkelteni a figyelmet az egyre többet emlegetett utolsó óra időszaka peremén, hogy milyen fontos feladat ez a következő generációk számára, a népszokások felkutatásával, hiteles visszaállításával felkelteni az igényt a népi kultúránk megélése iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!