Kultúra

2015.01.26. 20:25

Kalandozás a képzőművészet sűrűjébe – Révész Antal kiállítása Pápán

Pápa - Az itt látható alkotások a képzőművészet sűrűjébe vezetnek bennünket Kvízjátékra sarkalló kalandozás ez a legkiválóbbak megidézésével – fogalmazott Kerpel Péter művész-tanár Révész Antal grafikus, festőművész pápai kiállításának megnyitóján.

Polgár Tibor

Az Apropó címet viselő tárlat a magyar kultúra napjához kapcsolódóan nyílt meg a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont színházépületében. Kerpel Péter beszédében rámutatott, Révész Antal munkásságának legfontosabb műfaja a grafika és a plakátművészet. – Ha ez utóbbiról beszélünk, akkor elmondhatjuk, 173 kinyomtatott, ország-világ számára megjelenő plakátremeke hirdetett filmet, kultúrprogramot, vagy ipari terméket. Ugyanilyen stílusgyakorlatot, időbeni kalandozást biztosítottak számára a nagy számban készült kiállítási installációk, leporellók és katalógusok – fűzte hozzá a művész-tanár. Mint mondta, az Apropó-sorozatban egy-egy zseniális művész életművének legjellegzetesebb motívumai, alakjai bukkannak fel szabad asszociációban, kötetlenül, egyedien kombinálva, absztrahálva és montázsolva.

Kerpel Péter és Révész Antal a kiállításmegnyitón (Fotó: Polgár Tibor)

– Az itt látható alkotások, az Apropó-sorozat grafikái a képzőművészet sűrűjébe vezetnek bennünket. Olyan élményt nyújtanak, mintha Európa leghíresebb múzeumaiban, kiállítóhelyein járnánk egyszerre, és mindenhol a legszebb, legfontosabb remekműveket tekinthetnénk meg a legrangosabb alkotóktól összeválogatva. Intellektuális kihívás, kvízjátékra sarkalló kalandozás ez a legkiválóbbak megidézésével – jegyezte meg Kerpel Péter. – Színek, formák, terek és dimenziók az éppen megidézett mestertől függő játéka teszi „mini univerzummá” az egyes képeket. A legkedveltebb, lavírozott tusrajz technikával készült grafikák belső világa nyomtatott színes felületeken, töredékekből, idő és tér áthatásokból szövődik. Schile dekadens erotikája, Lautrec önpusztítása éppen úgy felbukkan, mint Goya társadalomkritikája, Roden érzékeny térbelisége, Dali briliáns szürrealizmusa, vagy Csontváry útkeresése. Felsőfokon előadott vizuális kalandnak lehetünk a részesei – hangsúlyozta.

Az Illés Csaba gitárjátékával színesített kiállításmegnyitón Révész Antaltól megtudtuk, nagy örömmel érkezett vissza szülővárosába, Pápára, itt járt iskolába a gimnázium harmadik osztályáig. Első mestere a neves pápai pedagógus, A. Tóth Sándor volt, az ő ösztönzésére fordult határozottabban a képzőművészet felé, de szeretettel és tisztelettel emlékszik a nemrég tragikus hirtelenséggel elhunyt Borbély Lajos művésztanárra is.

A megnyitó gondolatokat követően átadták a Szélesvíz című helyi irodalmi, kulturális folyóirathoz kötődő képzőművészeti és irodalmi pályázat díjait. Mátyus Alíz főszerkesztő tájékoztatása szerint a felhívásra több mint 40 képzőművészeti és 14 irodalmi pályamunka érkezett. A magyar kultúra napi rendezvény ünnepi műsorában válogatás hangzott el a nyertes irodalmi alkotásokból, a költészet napján pedig bemutatják a képzőművészeti pályamunkákat is. Az Apropó című tárlat február 22-ig látható a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont színházépületében.

 

 

 

 

Képalá: K

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!