Kultúra

2015.03.08. 10:10

A Kalevala ünnepe a megyei könyvtárban

Veszprém - A finn nemzeti eposz, a Kalevala megjelenésének 180. évfordulója alkalmából Kádár Tibor munkáiból nyílt tárlat a megyei könyvtárban, ahol a Gizella-díjas festőművész felelevenítette tavalyi finnországi élményeit.

Király Ferenc

A Kalevala a finn népköltészet hősi és epikus énekeiből, a folklóranyag logikailag egymáshoz kapcsolható dalaiból áll. A teremtéstörténet harminckét énekből álló második változata 1835. február 28-án jelent meg – sikere a finneket kiemelte az ismeretlen népek sorából, hozzájárult nyelvük fejlődéséhez és nemzeti öntudatuk erősödéséhez. A Kalevala ötven éneket tartalmaz. Az eposz a finn–magyar kapcsolatok alakulásának egyik sarokpontja lett. A világon jelenleg ez a két nemzet rendelkezik a legtöbb baráti és testvérvárosi kapcsolattal.

Kádár Tibor mellett a tárlatmegnyitón Szoboszlai András, a Veszprémi Finn–Magyar Egyesület elnöke. Fotó: Balogh Ákos

– Ez a kiállítás nem csak festményeket, hanem témákat is megjelenít – mondta a festőművész Kalevala-illusztrációiból és erdélyi képeiből álló tárlat megnyitóján Szoboszlai András, a Veszprémi Finn–Magyar Egyesület elnöke. – Látni engedi az eposz verses történeteit, amik a nép ősi életéről, a világról alkotott elképzeléseikről és a rendkívüli képességű hősökről szólnak. Aztán bemutatják Kádár Tibor különös utazását, Kolozsvárról indulva, a magyarországi letelepedésen át a veszprémi műteremlakásig. Huszonhat éve vagyunk vele kapcsolatban, egyesületi jelünket is ő tervezte, tavaly pedig eljutott Veszprém ottani testvérvárosába, Rovaniemibe. A művész elkészített egy tíz darabból álló Kalevala-sorozatot, amit idővel szeretnénk megvásárolni. Ehhez most keresünk forrásokat.

Később Balogh Ferencné, a könyvtár nyugalmazott igazgatóhelyettese beszélgetett a Prima Primissima-díjassal, aki tavaly annak okán járt az ezer tó országában, hogy megyeszékhelyünk negyven éve lett Rovaniemi testvérvárosa. Kádár Tibor mesélt kinti tárlatáról, mint mondta: „a barátságos finn emberek az én Kalevalámat is elviselték".

– Finnországban emberközeliek a házak, nincsenek kacsalábon forgó paloták, a

rendőrnek olyan a nyaralója, mint a miniszteré. Az emberek között sincs különbség. Az egyetemükön mindenütt képzőművészeti alkotások sorakoztak, míg a városháza nyugalmat és magabiztosságot sugárzott. Nekünk szebb tájaink vannak, de az adottságainkat nem tudjuk kihasználni, ők ellenben minden apróságból csodát varázsolnak. Örök élménnyel lettem gazdagabb Finnországban, vagyis bármikor visszatérnék hozzájuk – jegyezte meg Kádár Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!