Kultúra

2015.06.12. 19:20

A kicsi is lehet hasznos – Bélyegkiállítás a Pápai Játékfesztiválon

Pápa - A bélyeggyűjtés kultúrája jól példázza az emberi lét egyéni és közösségi sikereinek harmóniáját, ugyanis egyéni érdeklődés nélkül nincs bélyeggyűjtemény, a közösségi együttműködés nélkül viszont nincs értékmércéje a gyűjteménynek.

Polgár Bettina

Így fogalmazott köszöntőjében Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének (Mabéosz) Emlékív- és Levélzáróbélyeg-gyűjtő Szakosztálya (Elgyűsz) által szervezett jubileumi, immár 10. kiállításán. Az eseménynek a helyi Szent István Római Katolikus Általános Iskola adott otthont, ahol rendkívül sokszínű tárlatot tekinthetnek meg az érdeklődők a 25. Pápai Játékfesztivál ideje alatt.

Kövér László, Tóth Csaba Kornél és Hermann István ünnepélyes szalagátvágással megnyitja a jubileumi bélyegkiállítást
Fotó: Polgár Tibor

– A bélyeg nem csupán egy pénzügyi értékjegy, hanem egy közösségi, civilizációs tanúsítvány, amely egyre inkább személyes nosztalgiát is képes ébreszteni. Nem csak azért nosztalgikus, mert fiatalabb korunkra emlékeztet, hanem leginkább azért, mert olyan értékeket testesít meg jelképes módon, amelyeknek egyre inkább híján vagyunk a 21. században. A mindennapjainkon eluralkodó különféle szabványokhoz képest az egyediséget, a felejtésre épülő gyors világunkban az emlékezést, a modern kultúránkat uraló képi világban nem a nagy képet, hanem a miniatűrt jelképezi – hangsúlyozta Kövér László a bélyeggyűjtők tevékenységének fontosságát. – A bélyegek, legyenek azok postabélyegek, levélzáróbélyegek, vagy emlékívek, reklám- vagy propagandabélyegek – mindig egy történelmi korszak lenyomatai, az emberi szépérzék, az esztétika és az emberi hasznosság, az utilitarizmus megtestesítői – fűzte hozzá az Országgyűlés elnöke.

A rendezvény megnyitóján Hermann István, az Elgyűsz elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd Tóth Csaba Kornél, a Mabéosz elnöke méltatta a színvonalas kiállítást. A gazdag gyűjteményt Miklós László, az Elgyűsz alelnöke, továbbá Somogyi Zoltán, a pápai bélyegkör elnöke mutatta be a vendégeknek. – Az Emlékív- és Levélzáróbélyeg-gyűjtő Szakosztály 2005-ben, ebben a városban a bélyegnapi ünnepség és kiállítás alkalmából jött létre, ezért ünnepeljük itt ezt a jubileumi évfordulót. A tárlat tartalmaz anyagot a Parlamentről, emellett a játékfesztivál kapcsán is felállítottunk öt tárlót, valamint egyéb emlékév- és levélzáró-gyűjtemények is láthatók vasúti, olimpiai és vallási témában. Kísérőprogramként pedig alkalmi egy postahivatal is kitelepült a rendezvény helyszínére, ahol ünnepi emlékbélyegzést végeznek – tudtuk meg Miklós Lászlótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!