Kultúra

2015.07.09. 14:28

Jé, hát te is itt vagy! - Idén július 17 -26. között tartják a Dumafüredet

Balatonfüred - Pár nap múlva kezdődik az idei Dumafüred fesztivál, melynek ideje alatt összesen tizenöt alkalommal állnak színpadra a fellépők különböző produkciókban. Többek között Kovács András Pétert is szinte mindennap láthatják.

Napló információ

- A Dumaszínházban szinte a kezdetektől benne vagy és az összes fesztivált végigcsináltad. Miért pont Balatonfüred?

- Nem tudom, hogy jött ez az ötlet. Füred előtt Nagyvázsonyban voltunk, azt is nagyon szerettük A Balaton közelsége persze még inkább tábori hangulatot kölcsönöz a programnak. Én a magam részéről nagyon örülök a váltásnak, mert így közel van a víz.

- Ez egyfajta csapatépítés, közös ötletelés is nektek. Van olyan produkció, aminek itt született meg az ötlete?

- Erre pontosan nem emlékszem, de olyan produkció több is van, amiben Füreden kezdtünk el hinni: amiket már korábban elkészítettünk, de valahogy ott állt össze, vagy itt volt olyan a közönség, amely jól fogadta. Nem tudom, mi lehet ennek az oka, talán, hogy mi is oldottabbak vagyunk az ilyen alkalmakkor, vagy talán a közönség befogadóbb, ki tudja? Mindenesetre jó néhány eset volt, amikor ott lelkesedtünk fel egy-egy előadástól. A Duma Szving vagy a Duma Jam például itt lett kikísérletezve .

- Ezekben az előadásokban még most is fellépsz. Más közönséget vonzanak ezek az előadások? Máshogy készültök rá?

Az biztos, hogy másként készülünk rá. A Duma Jamre általában úgy, hogy egy üres papírral leülünk fél órával az előadás előtt és próbáljuk összeállítani a műsor gerincét. A Duma Szvinget mindig kávézós, süteményezős szertartások előzik meg, mert minden helyszínre jóval korábban meg kell érkeznünk a beállás miatt .

Kovács András Péter stand-upos szinte mindennap fellép a balatonfüredi fesztiválon. Fotó: Georgij Merjas

- Kinek jutott eszébe, hogy zenéljetek?

- Igazából tőlem jött az ötlet. Pár évvel ezelőtt elkezdtem tanulni ezt a Django Reinhardt-féle szvingstílust Illés Feritől, a banda másik tagjától. Aztán annyira megérintett a dolog, hogy bár gitározni azóta sem tudok valami jól számtalan ötletem jött, ezért idővel beszerveztük Janklovics Petit énekhangnak, mivel az nekem nincs. Hála istennek remekül tudunk együttműködni mind a próbákon, mind az előadások kidolgozásában. Azóta is az a folyamat, hogy én szállítom az ötleteket, Illés Feri kibontja zeneileg, Janklovics Peti pedig a színpadon megbolondulva extázisba juttatja a közönséget.

- Ha neked kellene ajánlanod a Dumafüred fesztivált, mivel csábítanád be a közönséget?

- Ebben a fesztiválban megvan az az alkotótábor hangulat, ami más előadások alkalmával nincs. Itt vagyunk a legközelebb a közönséghez, hiszen napközben akár együtt strandolhatunk, vagy ugyanazon a vendéglátóhelyen fröccsözhetünk, hogy aztán este meglepődjünk egymáson: Jé, te is itt vagy?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!