Kultúra

2016.01.26. 19:54

Bendegúz járt a színpadon

Alsóörs - Gyerekek szolgáltatták a kultúra napján rendezett műsort a településen. Az 1989 óta ünnepelt magyar kultúra napja alkalmából a helyi általános iskolás diákok Rideg Sándor komédiáját vitték színre.

Kekk Sára

A jeles napról pénteken emlékeztek meg a zsúfolásig megtelt Eötvös Károly Művelődési Ház színháztermében. A hagyományoktól eltérően először a kulturális intézmény névadójáról, Eötvös Károlyról emlékeztek meg, akinek idén április 13-án lesz halálának századik évfordulója. Munkásságát az 1900-ban írt Utazás a Balaton körül című elbeszélésfüzérének részleteivel idézték fel, majd M. Tóth Antal nyugalmazott egyetemi tanár mondott ünnepi beszédet. A nyugalmazott tanár kiemelte, az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra is, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk hagyományainknak, gyökereinknek és nemzeti tudatunk erősítésének is.

Hozzátette, mennyire fontosnak tartja a magyar kultúra és kultúra szavaink lexikális és annak gyakorlati jelentőségét is. Beszédében a magyar kultúrát a zöldellő mezőhöz hasonlította, ahol minden egyes zöld szálra vigyázni, ápolni és szeretni kell - fogalmazott a neves tanár.

Szobonya Barnabás, Sebestyén Fanni és Tábori Olivér is remekül alakította a komédia szereplőit a színpadon
Fotó: Kekk Sára

A beszédet követően a szervezők visszatértek a kultúranapi hagyományokhoz, és az idei évben immár tizenkettedik alkalommal adták át az Alsóörsi Csipkeműhely által alapított Örökség-díjat, amelyet most Both Gábor borász-képzőművész vehetett át. Az elismerést Szuper Miklósné Bohus Judit Gránátalma-díjas népi iparművész, az Alsóörsi Csipkeműhely vezetője adta át, aki laudációjában hosszan méltatta a díjazott több évtizedes helyi művészeti, alkotói és szervezői tevékenységét. Ezek után Hebling Zsolt polgármester mondott köszönetet Szuper Miklósnénak és a Csipkeműhelynek áldozatos munkájáért, majd pedig átadta a műhely vezetőjének a megyei értéktár tanúsító oklevelét abból az alkalomból, hogy a Balaton-felvidéki vert csipke bekerült a megyei értéktárba.

Az Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabda Utánpótlás Központ színjátszó csoportja a magyar kultúra napja alkalmából bemutatta Rideg Sándor Indul a bakterház című komédiáját, amelyet a közönség hangos kacagással és végül vastapssal jutalmazott.

Karinthy után Rideg komédiája

Már hagyomány, hogy az Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabda Utánpótlás Központ színjátszó csoportja szórakoztatja a közönséget a magyar kultúra napján. A helyi általános iskolás diákok tavaly Karinthy Frigyes A bűvös szék című komédiáját vitték színre, melynek hangulatát idei előadásukkal csak tetézni tudták. A Regős Bendegúzt alakító Szobonya Barnabás játéka minden nézőt elvarázsolt, szinte úgy érezhettük, mintha csak Olvasztó Imrét látnánk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!